Život

S. Marković

06. 06. 2020. 20:32 4

Nikola je svetski talenat, ima san, ali mu ne daju da ga ostvari

"Želim da budem koncertni majstor. Najviše volim klasiku, jer naša narodna muzika je gruba. Klasika me opušta. Najviše na svetu želim da dobijem harmoniku i da sviram", kaže devetogodišnji Nikola Kričak iz Blaca koji je malo čudo, barem što se sviranja harmonike tiče. Za samo tri godine u muzičkoj školi, on je uvek na takmičenjima dobijao prve nagrade, a najveći uspeh ostvario je na Svetskom takmičenju u harmonici u Portugaliji, gde je bio ne samo najmlađi Srbin, već najmlađi takmičar uopšte. Tu je uspeo da osvoji četvrto mesto.

Sad je na prekretnici, jer je odavno muzički prerastao harmoniku koju ima i potrebna mu je nova. Ipak, najjeftinija košta 10.000 evra. Tu kreće borba porodice Kričak za Nikolin talenat i ispunjenje njegovih neverovatnih muzičkih sklonosti.

- Tek sedam godina radim kao profesor muzike i zaista treba čuti mišljenja o Nikoli najozbiljnijih u ovoj sferi, kao što su Vojin Vasović i Miljan Bjeletić. Oni su oduševljeni, kako su mi rekli, Nikolinim talentom. Mnogo brže od svojih vršnjaka sve shvata, a mogu vam reći da je u startu savladao stvari koje se rade u srednjim muzičkim školama. Koliko je talentovan, pokazuje svetsko takmičenje u Portugaliji, gde je bio ne samo najmlađi Srbin, već i najmlađi takmičar i uspeo je da bude četvrti - kazao nam je njegov profesor harmonike Dušan Marković iz prokupačke Osnovne muzičke škole "Kornelije Stanković", koja ima odeljenje i u Blacu.

Dok njegovi vršnjaci sanjaju o skupim telefonima, tabletima i računarima, Nikola Kričak o velikoj, pravoj harmonici, a taj san krenuo je kada je u šestoj godini video nekog mladića koji svira harmoniku.

- Od tog dana svakodnevno je pričao o tome. Na kraju smo morali da ga upišemo u muzičku školu, iako je bio mali. Bio je uporan da mu kupimo harmoniku. Mislila sam da će biti dovoljna ona dečija igračka kod Kineza, ali Nikola nije pristajao. Na kraju je suprug našao neku manju i od tada je naše dete srećno - priča nam Nikolina majka Danijela.

Ona dodaje da je posle tri meseca kada je naučio prvih sedam nota, Nikola rešio da nastupa na školskoj predstavi. U tome niko nije mogao da ga spreči.

- Prosto, on zna šta hoće. Prvo ozbiljno takmičenje došlo je odmah nakon godinu dana i na svakom narednom osvajao je prve nagrade. Prvo međunarodno takmičenje bilo je u Tivtu, gde je opet osvojio prvu nagradu. Tamo ga je video Federigo de Šamp, predsednik Svetske asocijacije harmonike i pozvao ga na takmičenje u Portugaliji. Da znate naše muke. Trebalo je u mesec dana da nauči kompoziciju i da nabavimo najmanje 4.000 evra da bi nastupio. Ipak, mnogo su nam pomogli privatnici i fizička lica. Nismo mi siromašni, živimo skromno, ali bukvalno u danu treba naći ogromne pare, a u ovom vremenu to nije lako. Ipak, sve je dobro prošlo - dodaje Danijela, koja je ponosna na svog sina.

Mališan je sada već prevazišao tu malu harmoniku. Potrebna mu je nova, ozbiljna, koja odgovara njegovim afinitetima. I tu nastaje problem. Takva harmonika, i to najjeftinija košta 10.000 evra i proizvodi se po narudžbini u Italiji. Ova porodica, koja je petočlana, živi od plate Nikolinog oca i minimalne penzije njihovih roditelja. Oni taj novac nemaju. Obraćali su se lokalnoj samoupravi, nadležnim ministarstvima, ali im je rečeno da nemaju fond za takve donacije i usput ih šetali od jednog do drugog.

Dalji razvoj njegovog talenta zavisi od toga da li će neko imati sluha da ovoj skromnoj porodici pomogne da dođu do harmonike kakvu ovaj dečak zaista zaslužuje...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati