Život

Ljubica Stanković

03. 06. 2020. 06:58 2

Mama je na bolovanju i "Vukov ponosni tata" ne može da ga čuva

Ako hoću da čuvam dete, koje je 100 posto invalid i koje ne zna da se stara o sebi, država kaže da ne mogu, jer ukoliko je jedan roditelj na bolovanju, drugi ne može da ga koristi radi nege deteta, požalio se Stojan, otac dečaka Vuka Grujičića (7), koji je došao pre vremena, sa samo 470 grama i od tad je njegov život neprestana borba.

- Ako jedan roditelj ostvaruje bolovanje, drugi roditelj ne može koristiti bolovanje radi nege deteta. To za nas u prevodu znači - tata, ako hoćeš da čuvaš dete koje je 100 posto invalid, koje ne zna da se stara o sebi, koje traži pažnju 24/7, a nema uslova za razvojnu grupu u koju i možda može da se upiše na tri sata, ali vam njihove oči govore nemojte ga ovde dovoditi, nema pratioca - podelio je Vukov otac na društvenoj mreži Tviter.

Ko će te drugi čuvati, dok nam je mama trudna i dok mora da leži u krevetu zbog visokorizične trudnoće, napisao je on.

- Ne postoji rešenje. Nema bolovanja za čuvanje dece sa posebnim potrebama i problemima kad je jedan roditelj već na bolovanju! Ali ona (mama) ne sme ni da ustaje, a kamoli da ga podize zbog... Ali koga briga? Obilazio tata doktore, zaštitnike građana, socijalno, ali... Džabe sve to kad sistem... Sistem te ne vidi, ti tata, mali crve koji i ovako imaš bezbroj problema rešavaj i taj. Koga to interesuje? Pitaj u firmi, možda imaju razumevanja, reče zaštitnik građana... Razumevanje imaju, kažu "ma okej, donesi samo papir da ne moraš na posao i sve je okej". Ako ne možeš da dolaziš na posao to je onda tvoj stvar, ne treba ni da radiš - kaže Stojan.

O pravu na odlazak na bolovanje radi nege deteta, advokat Dejan Sinadinović kaže da roditelj zakonski može da ode na bolovanje do detetove pete godine.

- Otac ili majka mogu da uzmu bolovanje radi nege deteta do njegove pete godine života i ono obično traje od tri do pet godina, u zavisnosti kako komisija odredi. Kada dete napuni pet godina, roditelj nema više pravo da uzima tu vrstu bolovanja, jer se smatra da je dete dovoljno odraslo da može da ide u vrtić ili u ustanove koje rade sa decama sa posebnim potrebama. Tada roditelj, eventualno može da se dogovori sa poslodavcem da radi skraćeno radno vreme ili da uzme neplaćeno odsustvo - kaže advokat za Direktno.rs.

Ukoliko roditelji rade kod privatnika pristali su ujedno i na neka nepisana pravila ponašanja, kaže on.

- Vrlo često kod privatnika nema odsustva zbog nege deteta sve dok ono ne napuni godinu dana, nego se čeka dva do tri meseca, i čim oni prođu, majka koja bi trebalo da bude uz dete prvih 11 meseci, odmah se vraća na posao. Nažalost, u našoj državi postoji jedna velika razlika između državnih firmi i privatnika - zaključuje Sinadinović.

O ovome su se oglasili i brojni ljudi na društvenim mrežama, koji su porodici Grujičić davali brojne savete kako da se izbore sa zakonom koji ih je zanemario. Nažalost, kraj problema se ne nazire.

Podsetimo, mali Vuk se bori sa epilepsijom, cerebralnom paralizom, hidrocefalusom i atopijskim dermatitisom kao i alergijama na veliki broj namirnica. Izgovara dvadesetak reči, ima komunikaciju sa roditeljima i okolinom, samostalno se diže iz ležećeg položaja.

Vuku su neophodna sredstva za Doman terapije, Doman kurs, Feldenkrais terapije, BDA terapije, za defektološke i logopedske tretmane, za medikamente, potrošni medicinski materijal, preparate za negu tela zbog alergija, specijalističke preglede, ortopedska i tehnička pomagala, kao i za rehabilitaciju u banjskim i planinskim uslovima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati