Život

Direktno.rs

13. 05. 2020. 11:02 0

"Beba krenula najširim delom, želela sam da umrem"

Kad je beba postavljena karlično najčešće se porođaj obavi carskim rezom, ali mnogo je faktora koji utiču na definitivnu odluku lekara o načinu porođaja.

Naša čitateljka drugo dete je rodila vaginalnim putem iako je bilo u karličnom položaju i pretrpela jake bolove. Srećom sve je završeno kako treba. Napisala nam je svoje iskustvo, a kako kaže, ni dan danas joj nije jasno zašto joj nije urađen carski rez.

- Prvi put sam se porodila u 24. godini bez ikakvih problema. Porodila sam se oko devet ujutru, bolovi su krenuli nekoliko sati ranije. Tri godine kasnije, pred drugi porođaj bolovi su takođe krenuli pred zoru i mislila sam kako će sve biti kao i prvi put.

Međutim, trajalo je mnogo duže, u bolovima koje sam pretrpela činilo mi se za ceo jedan život duže. Otišla sam u bolnicu, pripremili su me, ali je beba bila okrenuta karlično.

Krenula je da izlazi najširim delom guzom, a ja da se kidam. Kidala sam se od bolova i bukvalno cepala dole, jako me bolelo, vrištala sam. To je bio prvi put u životu da sam pomislila bože uzmi me. Toliko me bolelo da sam mislila da je bolje da umrem.

Sećam, se da su u jednom momentu zvali mog supruga da uđe u salu, a ja sam pomislila 'samo mi još on fali'. Užasnim bolovima kao da nije bilo kraja, duša mi se odvajala od tela. Srećom sve se završilo kako treba. Beba je rođena zdrava, mene su svuda ušili, a bol se zaboravi.

Ne znam ni dan danas šta je uticalo na odluku lekara da me porode prirodnim putem. To se dešavalo pre više od 25 godina, pa je možda tad praksa bila drugačija. Ipak, nikom ne bih poželela da prođe kroz slično iskustvo - napisala je Marija N. (52).

Najveći broj beba na svet dolazi tako što im prednjači glavica. Samo se oko četiri odsto beba pred kraj trudnoće smešta u karlični položaj. S obzirom da on nije povoljan, zahteva povećanu pažnju lekara i brižljivo planiranje porođaja.

Ipak, karlični položaj bebe nije tako redak. U 28. nedelji trudnoće, čak 20 odsto beba se nalazi u takvom položaju, dok se oko 32. nedelje taj procenat malo smanjuje u korist prednjačenja glavicom i iznosi 15 odsto. Do 37. nedelje, od tih 15 odsto - većina beba uspeva da se spontano okrene, pa se samo četiri odsto zadrži u karličnom položaju do porođaja.

Kada prednjači karlica, porođaj je komplikovan zato što se izlaskom stražnjice ili nožica (maleni i mekani delovi) porođajni kanal sporo otvara. Porođaj je sporiji, što povećava opasnost od pritiskanja ili zapetljavanja pupčane vrpce, koja dete snabdeva kiseonikom. Izlazak glavice, koji se dešava na kraju, takođe nije lagan.

Naime, osim što je ona veći deo tela, njen oblik nije povoljan, jer bebina brada može da zaostane između karličnih kostiju, i da zabacuje glavicu unazad, što nije dobro za kičmu.

Vaginalni porođaj u takvim okolnostima zahteva povećanu opreznost lekara, jer nosi određene rizike za zdravlje majke i deteta. Zavisno od iskustva i znanja, kao i od konkretnog slučaja, lekar će da odluči o načinu porođaja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Tatin auto

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati