Poznati

Direktno.rs

20. 11. 2021. 09:30 5

Ko je bila Merima Njegomir, velika dama naše estrade

Merima Njegomir, koja je jutros preminula u 69. godini nakon kraće bolesti, je bila jedna od najpoznatijih pevačkih zvezda sa naše estrade, školovani muzičar i vrsni interpretator i starogradskih i narodnih pesama, a na estradi je imala titulu velike dame i uvek je bila rado viđena gošća u raznim zabavnim TV emisijama, na svim televizijama.

Pored izuzetnih pevačkih postignuća, gde je interpretirala i stare ruske pesme i sevdalinke, te je i pevala na nekoliko stranih jezika koje tečno govori, Merima ima i nebrojene hitove, od kojih su najpoznatije pesme – „Ivanova korita“; „Ruzmarin“; „Što je lepo kad se neko voli“; „Ali pamtim još“; „Opilo nas vino“; „Kad zaškripi kapija“; „Bol bolujem“; „Zelene su oči tvoje“; „Da nije ljubavi tvoje“, i mnoge druge.

Poznata pevačica je rođena kao Merima Kurtiš, 9. novembra 1953. godine u Beogradu, od oca Adema i Fatime Kurtiš, i ima tri rođena brata, i dve sestre po ocu i majci.

Merima je odrasla u naselju Kalvarija u Zemunu, te je nakon završetka osnovne škole, poznata pevačica stekla i srednje obrazovanje u Višoj turističkoj školi, sa kojom je uporedo pohađala i srednju muzičku školu „Kosta Manojlović“ u Zemunu, odsek za solo pevanje, u klasi profesorke Milice Popović.

Zanimljiva je i činjenica da je Merima svoju ljubav prema pevanju, stekla dok je kao mala slušala svoju majku koja peva uz hitove sa popularnog „Radio Beograda“, te je i sama pokušavala da uz majku peva, ali kako kaže, njena majka je smatrala da Merima uopšte nema talenta, te da stalno falšira, i da je nije podržavala u nameri da se bavi muzikom.

Godine 1979. Merima se udala za svog prvog supruga Milana Njegomira, a sa kojijm je bila u braku sve do 1995. godine, i sa kojim ima tri ćerke Ljubicu, Milicu, Jelanu i jednog sina Marka.

Nakon što se razvela od svog prvog supruga, poznata pevačica je dugo bila u vezi sa poznatim biznismenom Dragoljubom Markovićem, za koga se i udala 2015. godine, ali se i od njega ona razvela nakon nepunih godinu dana braka.

Pored pevačke karijere, Merima Njegomir je bla angažovana i kao urednik muzičkog programa na RTS-u.

Muzička karijera

Svoju muzičku karijeru, pevačica je započela 1972. godine, kada je u pratnji orkestra „Citadela“, počela da nastupa u jednoj lokalnoj kafani, i to samo povremeno pevajući za svoje društvo i drage prijatelje, ali je kasnije počela i da često nastupa sa pomenutim orkestrom u poznatom restoranu „Romanitar“, kada je naučila dovoljno pesama da osmisli svoj repertoar.

Upravo na jednom od njenih nastupa, mladu Merimu Njegomir je čuo i tadašnji urednik „Radio Beograda“, Svetomir Šešić Šele, koji ju je pozvao da za pomenutu stanicu snimi dve pesme, koje su i danas u arhivi „Radio Beograda“ – „Idem putem, pesma se ori“ i „Bisenija“.

Preokret u muzičkoj karijeri poznate pevačice, te i njen uspon, je nastao 1977. godine, nakon što je upoznala poznatog pevača Predraga Živkovića Tozovca, koji joj je komponovao dve pesme za prvi album koji je 1978. godine izdala poznata muzička kuća „Jugoton“.

Od tada je Merima Njegomir snimila 24 albuma, učestvovala na preko 45 festivala u periodu od 1979. do 2011. godine (gde je osvojila prvu nagradu čak na dvadeset festivala), te je snimila i preko sto snimaka za „radio Beograd“, gde je interpretirala srpske izvorne pesme (od nekih koje su najpoznatije u njenoj interpretaciji su pesme – „Jutros mi je ruža procvetala“; kao i „Zajdi, zajdi“; „Što si leno na golemo“; „Sejdefu majka buđaše“; „Svu noć mi bilbil peva“; „Marijo, bela kumrijo“).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati