Poznati

Direktno.rs

09. 04. 2021. 11:45 0

Komemoracija Tozovcu: "Do smrti sa slikom streljanog oca" (FOTO)

Komemoracija velikanu srpske muzike Predragu Živkoviću Tozovcu, koji je preminuo 6. aprila, održana je danas u Beogradu. Na kraju je pustena njegova čuvena pesma "Violino, ne sviraj!". Sahrana je u 14.30 u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Nekoliko minuta posle 11 časova počela je komemoracija u beogradskoj Kombank dvorani, a među prvima su stigli pevačeva udovica Emilija sa porodicom, Vera Matović, Neda Ukraden, Merima Njegomir, Snežana Đurišić, Željko Joksimović, Ana Bekuta i Milutin Mrkonjić, Ivica Dačić, Saša Matić, Čeda Marković, Neda Ukraden, Snežana Babić Sneki, Dragan Kojić Keba...

Dragiša Golubović, predsednik SEMUS-a, prvi je održao govor.

- Poslednjih godina, nažalost, napustilo nas je mnogo velikih muzičkih veličina, ali niko nije u svoje note i interpretaciju utkao dušu srpskog naroda kao Tozovac. Nosio je do smrti u novčaniku sliku oca Svetozara koji je streljan. Nije bio pošteđen nepravde, pa je u jeku popularnosti '70-ih godina bio i bez pasoša. Sa mirom i osmehom podnosio je sve nedaće, nikada ne želeći da pravi od sebe žrtvu. Iz njegovih pesama provetravale su ljubav i vedrina. Svojoj supruzi Mimi i prijateljima ostavio je najlepša sećanja. Bio je i ostao najveći među velikima - kazao je Golubović.

Ljubiša Pavković, čuveni harmonikaš i veliki prijatelj pokojnog Tozovca, sledeći je održao emotivan govor o pokojnom velikanu.

Komemoraciju vodi Marija Veljković voditeljka Radiotelevizije Srbije.

Na samom početku pušten je snimak sa dodele nagrade za najboljeg nacionalnog umetnika i pesmom "Jesen u mom sokaku".Tozovac će biti sahranjen u 14:30 časova u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Podsetimo, Tozovca je 6. aprila, u 86. godini, izdalo srce.

On je u nedelju, 4. aprila, pošto mu je zdravstveno stanje bilo stabilno, pušten iz KBC Dragiša Mišović gde se lečio od koronavirusa. Međutim, ubrzo je primljen na VMA, gde je i preminuo.

Slavni pevač je do poslednjeg dana verovao da će pobediti opaki virus, o čemu svedoči i njegova izjava.

Podsetimo, Tozovac je rođen 22. januara 1936. godine u Kraljevu. Bio je srpski kompozitor, tekstopisac, harmonikaš i pevač narodne i folk muzike, najpoznatiji po pesmama "Tražiću ljubav novu", "Vlajna", "Jesen u mom sokaku", "Mirjana", "Ti si me čekala", "Violino ne sviraj" "Ovamo Cigani", "Oči jedne žene", "Prazna čaša", "Jeremija" i drugima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati