Poznati

Darko Mihajlović

01. 12. 2020. 06:00 2

Doli Parton: Primer kako bi pevačice trebalo da postupaju!

U jeku neslavnih poteza domaćih pevačica, podsetimo se jednog svetlog primera - američke kantautorke Doli Parton.

Američka pevačica, kantautorka, glumica i producentkinja, najpoznatija po svom radu u kantri muzici, Doli Rebeka Parton rođena je u gradiću Sevirvil, u američkoj državi Tenesi, 19. januara 1946.

Prva asocijacija na nju su svakako njene pesme koje su se 25 puta našle na prvom mestu Bilbordove top liste, što nije uspela nijedna druga pevačica kantri muzike. Tokom karijere prodala je preko 174 miliona singlova, albuma i kompilacija, uz izdavanje 42 albuma. Fascinantnom nizu treba dodati i podatak da se i 110 njenih pesama našlo među prvih deset na Bilbordovoj top listi. Кomponovala je preko 3.000 singlova, među kojima su najpoznatiji "I Will Always Love You", koju je kasnije u celom svetu proslavila Vitni Hjuston, potom "Coat of many colors", "9 to 5" i "My Tennessee Mountain Home".Ipak, ovom prilikom nećemo o opusu ove 74-godišnje dive. Preneli bismo vam jednu divnu priču o tome kako je Doli nesvesno postavila temelje reforme u jednoj jako važnoj oblasti svake ozbiljne države - osnovnom obrazovanju.

Iako nije imala svoje dece, Doli Parton je sa suprugom na put izvela mnoštvo klinaca, a jednom prilikom se obrela u situaciji kada joj se rodni grad obratio za pomoć u vezi dece u osnovnim školama. Naime, u njenom rodnom gradiću su 1990. godine utvrdili da je stopa napuštanja srednje škole 34% (istraživanja su pokazala da se većina dece na to odlučuje u petom / šestom razredu).

Uvidevši potrebu da reaguje, Parton je okupila sve učenike petog i šestog razreda iz Sevirvila u svom kompleksu "Dollivood". Zamoljeni su da odaberu drugaricu ili drugara sa kojim će raditi u paru, a ako bi oba učenika završila srednju školu, Doli Parton bi im lično uručila ček od po 500 dolara na dan mature. Nekoliko godina kasnije, ispostavilo se da je, kao rezultat ove akcije, stopa napuštanja obrazovanja među obuhvaćenim učenicima pala na 6% uglavnom zadržavši taj prosek do danas. Program je nazvan "Buddi", baš zbog "uparivanja" đaka.Ubrzo nakon uspeha u "Buddi" programu, Parton je u radu sa nastavnicima iz školskog okruga naučila da problemi u obrazovanju često počinju tokom prvog razreda kada su deca na različitim razvojnim nivoima. Te godine Fondacija "Dollivood" isplatila je plate za dodatne pomoćnike učiteljima u svakom odeljenju prvog razreda u naredne 2 godine, uz sporazum da će školski sistem, ako program funkcioniše, efikasno usvojiti i finansirati program nakon probnog perioda.

Tokom istog perioda, Parton je 1995. godine osnovala "Biblioteku mašte". Ideja vodilja za ovu biblioteku je bila da se spreči da deca iz njenog ruralnog grada i porodice sa niskim prihodima, koja često počnu obrazovanje u nepovoljnom materijalnom okruženju i kao rezultat toga, budu neravnopravna sa svojim vršnjacima do kraja života.

Cilj "Biblioteke mašte" bio je da svako dete u okrugu svakog meseca dobije po jednu knjigu, poštom i upućenu detetu, od dana rođenja do dana polaska u vrtić, 100% besplatno.Ono što je započelo kao inicijativa jedne pevačice narodne muzike u korist malenog zavičajnog grada, danas služi deci u svim američkim državama, Australiji, Kanadi i Velikoj Britaniji, mesečno im omogućivši hiljade besplatnih knjiga.

Parton je 1. marta 2018. godine u Kongresnoj biblioteci poklonila svoju 100-milionitu knjigu, primerak "Kaput od mnogih boja", posvećen njenom ocu, koji nikada nije naučio da čita ili piše.

Možda je ovo primer za mnogobrojne pevačice u Srbiji koje se eksponiraju isključivo u skandalima. Možda bi svoje nadimke poput "Srpska majka" i slično mogle da, makar delimično, opravdaju akcijama poput ove i pokažu da su bolje od sistema koji urušava naš uzgoj i obrazovanje najmlađih. Ili bi ovo bila dobra ideja za nekog ko bi da se bavi politikom i vodi državu jednog dana kada se upropašćavanje svega, a naročito obrazovanja bude završilo... sve u svemu - SVAKA ČAST, DOLI PARTON!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati