Poznati

Direktno.rs

01. 12. 2020. 19:24 0

Vudi Alen: Najcenjeniji u poslu, a najkontroverzniji u životu

Život i delo kontroverznog reditelja i glumca Vudija Alena izgleda baš kao i neki od scenarija njegovih hit filmova. On danas puni 85 godina, a mi vam predstavljamo deset njegovih najboljih ostvarenja.

Hejvud Vudi Alen je američki režiser, pisac i glumac. Rođen je 1935. godine u Njujorku. Njegova karijera traje više od šezdeset godina. Započeo ju je za vreme pedesetih, kada je pisao viceve i scenarije za televiziju, a objavio je i nekoliko knjiga sa kratkim komičnim dijalozima.

Za vreme šezdesetih godina, postao je stend ap komičar, te je tada nastao i alter ego, potpuno drugačiji od njegove stvarne ličnosti. 2004. godine, "Comedy Central" ga je proglasio četvrtim najboljim komičarem na svetu, dok se na britanskoj listi našao na trećem mestu.

Komedije je počeo da režira 1965. godine, a kasnije je pod uticajem evropske kinematografije, prešao i na drame. Alen se često smatra i delom Novog holivudskog talasa koji je trajao kroz sedamdesete godine prošlog veka.Za vreme trajanje njegove karijere, osvojio je četiri Oskara i devet filmskih nagrada Britanske akademije. "Writers Guild of America" je njegovu predstavu "Annie Hall" proglasio najsmešnijom od 101. predstave. Zanimljivo je i da Vudi često glumi u svojim filmovima. 2011. godine, o njemu je snimljen biografski film "Woody Allen: A Documentary".

Alen je tokom života imao vrlo kontroverzne periode. Kad je imao 20 godina, oženio se studentkinjom filozofije, a potom je usledio trogodišnji brak s glumicom Luiz Lejzer. Sledeća veza duga 12 godina s glumicom Dajan Kiton nije se završila brakom, kao ni naredna, s njenom koleginicom Miom Farou.U toku 12 godina duge veze s Miom par nikad nije živeo pod istim krovom, zajedno su snimili mnogo filmova i odgajili mnoštvo dece: glumica je iz braka s kompozitorom Andreom Previnom imala troje biološke i četvoro usvojene dece, od kojih je Južnokorejka Sun Đi Previn godinama kasnije postala svetski poznata po jednom od najvećih Alenovih javnih skandala jer ju je oženio iako joj je bio očuh.

U međuvremenu, Mia i Vudi dobili su biološko dete, sina Sačela, koji se danas zove Ronan Farou.

Kada bi snimio film po svom životu, zasigurno bi i taj film srušio sve rekorde i dobio status blokbastera, a do tada, mi vam predstavljamo top 10 Vudijevih ostvarenja.

1. Midnight In Paris (2011)2. Annie Hall (1977)3. Manhattan (1979)
4. Match Point (2005)5. Vicky Cristina Barcelona (2008)6. Blue Jasmine (2013)7. Crimes And Misdemeanors (1989)8. Hannah And Her Sisters (1986)9. Zelig (1983)10. Love And Death (1975)

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati