Poznati

Direktno.rs

27. 11. 2020. 09:01 0

Harvi Milk: Neprikosnoveni borac za ljudska prava

Harvi Milk, čuveni borac za prava homoseksualaca, ubijen je na današnji dan.

Milk i danas važi za jednu od najbitnijih istorijskih figura među LGBT zajednicom. On je bio američki političar koji se prvi javno deklarisao kao homoseksualac, a izabran je na javnu funkciju u Kaliforniji na neposrednim izborima.

Milk je ubijen 27. novembra 1978. godine, istog dana kada i gradonačelnik San Franciska Džordž Moskon. Slučaj koji je pratio suđenje njegovom ubici izazvao je veliku pažnju javnosti.Njegovo ubistvo nije bilo u potpunosti neočekivano, uzimajući u obzir nasilje i homofobiju koji su karakterisali tadašnju američku politiku prema seksualnim manjinama.

Ubica je bio bivši policajac Den Vajt, porota na suđenju je bila sastavljena uglavnom od lokalnih katolika, a ljudima iz gej populacije je bilo zabranjeno da uđu u porotu. Vajt nije osuđen za ubistvo s predumišljajem, kao što se očekivalo, već za lakše krivično delo. Advokat je izneo obranu u kojoj je naveo da se tuženi ne može smatrati odgovornim za svoje postupke zbog velike količine brze hrane koju je pojeo tog dana, a koje su sadržale velike količine šećera.Vajt je dobio kaznu manju od osam godina zatvora, što je dovelo do uličnih protesta, koji su postali poznati kao "White Night Riots". Den Vajt je pušten nakon pet godina iz zatvora, ali se ubio nakon dve godine.

Harviju Milku je posthumno 2009. dodeljena Predsednička medalja slobode, a časopis "Time" ga je svrstao među 100 najmarkantnijih ličnosti 20. veka. Kažu da njegov duh i dalje lebdi nad četvrti Castro, središtem homoseksualne zajednice San Franciska.O njegovoj borbi 2008. godine snimljen je film koji je režirao Gas Van Sent, a naslovnu ulogu odigrao je Šon Pen, koji je za ovu rolu osvojio Oskara za najboljeg glumca

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati