Poznati

Direktno.rs

17. 10. 2020. 11:49 1

Problematični momak jugo roka danas slavi jubilarni rođendan

Na današnji dan, 17. oktobra 1960. godine u Sarajevu rođen je legendarni pevač Mladen Vojičić Tifa, koji je slavu i popularnost u bivšoj Jugoslaviji stekao svojim kratkotrajnim boravkom u grupi Bijelo dugme polovinom 80-ih godina, a put do kratkotrajnog uspeha bio je bajkovit.

Za Tifu, mnogi će reći da je veliki talenat, ali i veoma problematičan, iz kog razloga se nije puno ni zadržao u legendarnoj grupi Bijelo dugme u kojoj je brzo i postao rok zvezda.

Osim u Bijelom Dugmetu, Tifa je pjevao u brojnim bendovima poput Teške industrije, Vatrenog poljupca, Divljih jagoda. Uprkos neosporno sjajnim pevačkim mogućnostima, Tifina impulsivna ličnost i iracionalni karakter često su mu stajali na putu da postigne još veći uspeh.
Mladen Vojičić rođen je u porodilištu sarajevske bolnice "Koševo", od oca Srbina i majke Hrvatice. Ipak, više voli da ga gledaju kao Bosanca, odnosno "Bosanca pravoslavca", kako je i sam jednom prilikom objasnio. Na desnoj ruci ima istetoviran grb Srbije, a na levoj grb sa ljiljanima ispod kojeg je šahovnica.

Skoro niko pevača ne zove imenom, već je od starta njegove karijere usvojen taj čuveni nadimak "Tifa", a zanimljivo je kako je upošto on nastao.

- Nadimak sam dobio još pre nego što sam napunio četiri godine, jer sam mnogo voleo vozove i često sam vikao "Ide lokomotifa", pošto nisam baš znao da izgovorim slovo "V" - objasnio je Tifa jednom prilikom i priznao kakav je bio kao đak.
- Bio sam odličan đak u osnovnoj školi. Kad sam došao u gimnaziju, odmah sam izgubio godinu. Do tada su mi roditelji verovali, a tad sam ih razočarao. Kasnije je sve bio u redu, uspeo da šavršim gimnaziju i upisao sam Mašinski fakultet. Moji su želeli da studiram nešto aktuelno, da mogu da se zaposlim. Otac je bio intelektualac, pa je hteo da i ja budem. Ništa od toga, ja sam rođen da budem muzičar - još na početku karijere Vojičić je jasno znao šta hoće.

U svojoj prvoj grupi Mladen je svirao bas gitaru, a počeo je da peva kada se pevač grupe jednog dana nije pojavio na probi. Nakon nekog vremena grupa se raspala, pošto su svi osim njega izgubili interes za muziku. Njegova poslednja grupa pre nego što je otišao na služenje vojnog roka zvala se Paradoks.Kada se vratio iz vojske silno je pokušavao da se vrati nazad u muzičke vode. I dok je pokušavao da stupi u kontakt sa Milićem Vukašinovićem radi mogućeg pristupanja njegovom bendu, Tifa je dobio ponudu iz snova koju nijedan muzičar koji se tek probija nije mogao da odbije. Naime, Goran Bregović ga je 1984. pozvao da se pridruži Bijelom dugmetu, kao zamena za tek otišlog Željka Bebeka.

- Jednog dana dođem ja kući, a majka mi kaže da me tražio menadžer Bijelog dugmeta. Tada nisam znao o čemu se radi . otkrio je Tifa jednom prilikom svoj bajkoviti put do ulaska u najpopularniju muzičku grupu tog vremena i nastavio:- Ima jedna stvar u svemu tome. Dvadesetak dana pre tog poziva ja sam sanjao da pevam u Dugmetu. Ne znam otkud mi ta drskost, ali sanjao sam da sam pevač Bijelog dugmeta.

Te 1984. godine sa Bijelim Dugmetom snimio je album sa velikim hitovima "Lipe cvatu", "Padaju zvijezde", "Lažeš zlato", nakon čega grupa kreće na turneju. Međutim, na njoj se Tifa nije previše proslavio zbog hroničnih problema sa alkoholom i drogama. Poslednji nastup sa Dugmićima imao je 2. avgusta 1985. u Moskvi.
Tokom većeg dela rata u BiH 90-ih godina, Tifa je ostao u Sarajevu. U tom ratnom periodu venčao se sa Ljiljanom Matić, devojkom sa kojom je bio u vezi još od 1981. godine. Oni su se, 1995. godine preselili u Nemačku, gde se pevač ponovo udružio sa Divljim jagodama. Ubrzo nakon rata Vojičić se vratio u Sarajevo i nastavio sa solo karijerom, a učestvovao je i u ponovnim okupljanjima Bijelog Dugmeta.

Najveći uspeh u solo karijeri zabeležio je 2000. godine, kada zajedno sa grupom Makadam i duetskom pesmom "Evo ima godina", pobedio na festivalu "Sunčane skale".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati