Poznati

[ Izvor: Beta ]

20. 02. 2020. 12:58 0

Hari i Megan od 31. marta neće biti deo kraljevske porodice

Britanski princ Hari i njegova supruga Megan zvanično će prestati da deluju kao viši članovi britanske kraljevske porodice 31. marta, saopšteno je iz kancelarije para.

Oni više neće sprovoditi dužnosti u ime birtanske kraljice, ali taj aranžman će biti preispitan posle 12 meseci.

Hari i Megan su izazvali šok kada su u januaru objavili da žele da se povuku iz kraljevskih dužnosti i da rade na tome da postanu finansijski nezavisni. U međuvremenu je napravljen dogovor sa kraljicom o njihovoj novoj ulozi.

Hari i Megan više neće koristiti nazive njegovo i njeno kraljevsko visočanstvo, ali će ih zadržati, ostavljajući mogućnost da možda promene mišljenje i vrate se kasnije.

Par koji je na dan venčanja dobio zvanje Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa će, kako je rekao njihov portparol, deliti vreme između Severne Amerike i Velike Britanije, i dolaziće "redovno" u Britaniju, gde su zadržali dom blizu dvorca Vindzor, prenosi BBC.

Oni će se vratiti u Veliku Britaniju da prisustvuju nekim zakazanim događajima krajem ovog meseca. Učestvovaće u šest događaja u Velikoj Britaniji u februaru i martu, uključujući službu za Dan komonvelta, 9. marta.

Očekuje se da će Hari prisustvovati londonskom maratonu u aprilu u svojstvu pokrovitelja, a par će takođe prisustvovati Inviktus igrama u Holandiji u maju.

Fondacija Hari i Megan je registrovala robnu marku "Saseks Rojal" (Sussex Royal) koju koristi na vebsajtu i društvenim mrežama od juna prošle godine.

Bakingemska palata preispituje njihovu upotrebu naziva "Saseks rojal" posle njihovog povlačenja iz obavljanja kraljevskih dužnosti. U toku su razgovori među zvaničnicima na tu temu i odluka će biti objavljena istovremeno kada i lansiranje njihove nove neprofitne organizacije.

Oni više neće predstavljati kraljicu, od 1. aprila biće predstavljeni preko njihove britanske fondacije, rekao je portparol.

Hari će zadržati vojno zvanje major, poručnik komandant i vođa eskardile, ali njegova počasna vojna zvanja biće suspendovana. Ta zvanja neće biti popunjena tokom 12-omesečnog perioda.

Dalji detalji o njihovoj novoj dobrotvornoj organizaciji će kasnije biti objavljeni, ali portparol je rekao da će stvari za koje se zalažu ostati nepromenjene, uključujući komonvelt, zajednicu, jačanje položaja mladih i mentalno zdravlje.

Harijevi prioriteti takođe uključuju dobrobiti muškaraca i žena u vojnoj službi, HIV, a Megan će se takođe usredsrediti na osnaživanje položaja žena, rodnu jednakost i obrazovanje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati