Muzika

Direktno.rs

06. 05. 2022. 13:05 0

Advokat: Prljavo kazalište se nije raspalo

- Moguće je da će Prljavo kazalište u budućnosti da deluje ili da nastupa u sastavu koji je različit od onoga koji je delovao prethodnih godina - navodi se u saopštenju

U medijima širom bivše Jugoslavije je odjeknula vest da se raspala poznata grupa Prljavo kazalište. Celu situaciju je za Index.hr pojasnio Toni Nogolica, advokat Jasenka Houre.

- Bend Prljavo kazalište nije se raspao nego i dalje deluje i aktivno radi na stvaranju novog muzičkog materijala, kao i na planiranju budućih aktivnosti u obliku nastupa uživo i izdavanja albuma. Gospodin Houra i dalje ostaje član Prljavog kazališta. Notorna je činjenica da je gospodin Houra jedan od osnivača benda Prljavo kazalište i autor nekih od najvećih hitova Prljavog kazališta. Javnosti, a pogotovo fanovima Prljavog kazališta, suvišno je posebno objašnjavati ulogu gospodina Houre u Prljavom kazalištu - stoji u saopštenju Tonija Nogolice, koje se nastavlja.

- Moguće je da će Prljavo kazalište u budućnosti da deluje ili da nastupa u sastavu koji je različit od onoga koji je delovao prethodnih godina, ali takve promene događale su se kroz gotovo pola veka aktivnog delovanja Prljavog kazališta i nisu uticale na rad i stvaralaštvo Prljavog kazališta. Štaviše, gospodin Houra i drugi članovi benda i dalje imaju nameru da rade zajedno i u skorijoj budućnosti zajedno s obožavateljima proslaviti veliku 45. godišnjicu osnivanja Prljavog kazališta - navodi se u saopštenju, u koje se isto bavilo i bubnjarom Prljavog kazališta Tihomirom Filešom.

- Nema sumnje da će gospodin Houra u bilo kojem od tih postupaka dokazati šta je i ko čini Prljavo kazalište i kome pripada pravo na korišćenje tog naziva. Gospodin Fileš nije vlasnik Prljavog kazališta, kako to tvrdi, niti je iko drugi vlasnik Prljavog kazališta. Prljavo kazalište čine njegovi članovi i u delovanju benda nastupaju zajednički. Što se tiče žigova povezanih s Prljavim kazalištem, deo žigova koji danas nominalno možda i glase na ime gospodina Fileša registrovani su na njegovo ime bez suglasnosti drugih članova ili su pak samoinicijativno preneseni na njegovo ime s društva putem kojeg je Prljavo kazalište poslovalo. Naime, gospodin Fileš je iskoristio poverenje drugih članova benda koji su bili orijentisani na druge, kreativne zadatke, i doveo se u poziciju da danas pokušava da upravlja Prljavim kazalištem kao ličnom imovinom - navodi advokat Jasenka Houre u saopštenju, koje se nastavlja:

- Dakle, žigovi koji se tiču Prljavog kazališta ni na koji način nisu zakonitim putem mogli prijeći na gospodina Fileša kao isključivog korisnika i vlasnika tih žigova. Žigovi i brend Prljavog kazališta vezani su uz bend Prljavo kazalište i nedopustivo je da ih netko, pa makar bio i jedan od osnivača benda, svojata kao svoje pri tome opstruirajući rad samog benda. Situacija vezana uz žigove još je kompleksnija kada se uzme u obzir da većina registrovanih žigova koje gospodin Fileš prisvaja predstavlja autorsko delo trećih osoba. Najbolji primer toga je prepoznatljivi jezik koji je sinonim za Prljavo kazalište od samog početka, a radi se o autorskom delu našeg umetnika Mirka Ilića.

Gospodin Ilić kao autor tog dela ima pravo da raspolaže s njegovim iskorišćavanjem, a iskorišćavanje tog dela nikada ni na koji način nije preneo na gospodina Fileša. Upravo suprotno, to pravo će biti preneseno na gospodina Houru jer je Prljavo kazalište i koristilo to delo u svojem dosadašnjem radu isključivo na temelju prijateljskog odnosa gospodina Houre i gospodina Ilića. Isključivi interes gospodina Houre je nastavak delovanja Prljavog kazališta te je on, kao što su verovatno i drugi članovi benda, spreman na sporazum kako bi se celokupna situacija rešila na zadovoljstvo svih članova benda, a sve s ciljem održavanja Prljavog kazališta", zaključuje se u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati