Muzika

[ Izvor: Nova.rs ]

27. 10. 2021. 06:12 0

Frontmen "Kristala" kreće solo: "Da ispraznim glavu"

Grupa Kristali odoleva vremenu. Iako nije toliko izdavački aktivna, svojim dosadašnjim učinkom izvršila je veliki uticaj na lokalnu rokenrol scenu u prelazu između vekova. Frontmen Kristala, Dejan Gvozden, se poslednjih godina bavi pesmama koje lično potpisuje, pripremajući prvi solo album.

Singlovima "U tvojim očima" i "Svedok jutra" Dejan je predstavio obrise onoga što će se naći na budućem izdanju. Muzički – blisko zvuku matičnog benda; tekstualno – smelije i emotivnije, piše Nova.rs.

Dejan Gvozden je iskoristio period prošlogodišnjeg karantina i uobličio ideje koje su stajale po strani decenijama. Pesma "Svedok jutra" aktuelizovana je zahvaljujući visko stilizovanom video spotu koji je prati. Dejanove pesme će definitivno pronaći svoje mesto naa godišnjim listama za 2021. godinu.

Šta je sa tvojim matičnim bendom Kristali, u kojoj je sada fazi?

– Kristali su trenutno na prinudnom odmoru zbog pandemije. Mi smo pre svega "živ" bend koji radi zbog susreta sa fanovima na koncertima. Nažalost, to je u trenutnoj situaciji teško izvodljivo.

Kako je došlo do toga da razmišljaš o solo albumu?

– Upravo zbog toga što su Kristali sprečeni da nastupaju, došao sam na ideju da se pozabavim sobom i svojim autorskim radom.

Šta će biti glavna specifičnost tvog prvog samostalnog albuma?

– Razlika je u tome što ću ovaj put biti autor, izvođač i aranžer pesama. Imam i pomoć prijatelja Vladislava Dopuđe, koji učestvuje na projektu kao izvođač i koaranžer.

Kako su nastajale pesme i čime su bile inspirisane?

– Kroz dugu karijeru benda i pravljenja melodija za isti, ostalo je puno nerealizovanih ideja. Ovim solo albumom hoću da "ispraznim glavu" od melodija koje dugo vremena postoje. Uz to, neostvarena želja mi je da se prvi put samostalno emotivno izrazim kroz muziku.

Zašto to nisu mogle biti "pesme Kristala"?

– Zato što emocija tih pesama nije pripadala imidžu benda, što bi naš narod rekao – mekše su.

Navršava se dvadeset godina od najhitičnijeg i prelomnog izdanja u karijeri grupe Kristali, albuma "Sve što dolazi". Zanimljivo je da tvoje solo pesme odišu tom istom energijom/snagom/entuzijazmom.

– Drago mi je zbog toga što se moj autorski rad u bendu prepoznaje kroz melodije. Legendarni, meni najdraži, album je opstao je kroz vreme i hvala tadašnjem producentu Mirku Vukomanoviću što nas je pomerio unapred. Od njega sam naučio kako se tretiraju gitarske pop pesme.

Par pitanja leksikonskog tipa. Tvojih pet najomiljenijih domaćih autora.

– "Crno bjeli svjet" Prljavog kazališta – je pesma mog detinjstva koja me je autorski usmerila. "Mi nismo sami", grupe "Film" – je melodija koja me emotivno pomera. "Meni se dušo od tebe ne rastaje" Džonija Štulića – zato što je on balkanski John Lennon. "Ona to zna", Idoli – zato što su ikone zlatnih osamdesetih. "Kao da je bilo nekad", EKV – zato što su taj bend bio domaći Joy Division.

Ko su muzičari koji su na tebe naviše uticali?

– Stevie Wonder, John Lennon, Prince i mnogi drugi.

Opiši nam u jednoj rečenici svoj solo album.

– Očekujte iskrene tekstove i pozitivne melodije. Inače album je još uvek u izradi, kada ga kompletiram razmisliću o nazivu. Možda ime dobije po pesmi "Svedok jutra".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati