Muzika

Direktno.rs

24. 11. 2020. 18:02 0

Najbolji svih vremena: Fredi Merkjuri umro je na današnji dan

Fredi Merkjuri, legendarni muzičar i pevač grupe "Queen" umro je na današnji dan pre 29 godina, 24. novembra 1991. u 45. godini. Imao je buran život, neposredno pre smrti priznao je da boluje od AIDS-a, a danas je i naučno dokazano da je bio najbolji pevač svih vremena.

Pamti se po moćnom glasu i harizmatskoj ličnosti. Napisao je i neke od najvećih hitova kao što su "Bohemian Rhapsody", "Killer Queen", "Somebody to Love", "Don’t Stop Me Now", "We Are the Champions" i "Crazy Little Thing Called Love".

S grupom "Queen" snimio je 14 studijskih albuma, a objavio je i dva solistička albuma.

Rođen je pod imenom Faruk Bulsara u državi Zanzibar, koja 1964. postaje deo afričke države Tanzanije. Ova država mu je posthumno dodelila nagradu za osobu koja je iz Tanzanije otišla u svet i postigla veoma puno.Majka Jer i otac Bomi poreklom su bili Iranci koji su živeli u Indiji. Fredi je pohađao englesku školu u Indiji, gde je uzimao i lekcije iz sviranja klavira.

U Veliku Britaniju došao je s 18 godina i pohađao fakultet za umetnost i grafički dizajn, što će se u karijeri grupe "Queen" primetiti na omotima albuma, a ponekad i na garderobi grupe. Fredi je izradio i poznati logo grupe.

U Engleskoj je upoznao Rodžera Tejlora i Brajana Meja, koji su zajedno s Timom Stafelom svirali u grupi Smile. Nedugo nakon toga Stafel odlazi i na njegovo mesto dolazi Fredi i daje novo ime grupi. Nešto kasnije, nakon nekoliko neuspešnih basista, dolaskom Džona Dikona konačno je 1970. osnovan jedan od najpoznatijih svetskih sastava "Queen".S glasom neverovatnog opsega od čak četiri oktave, bio je jedan od najboljih vokala na tadašnjoj muzičkoj sceni te se ujedno i danas smatra jednim od najvećih vokala u muzičkoj historiji.

Godine 1987. saznao je da boluje od AIDS-a, ali to nije javno priznao sve do 1991, dan pre smrti 24. novembra. Umro je od upale pluća prouzrokovane HIV-om. On je i službeno je najbolji pevač svih vremena.Grupa austrijskih, čeških i švedskih naučnika provela je istraživanje koje je objavljeno u "Logopedics Phoniatrics Vocology". Iako nisu testirali urbani mit po kojem je Merkuri imao raspon glasa od pune četiri oktave, otkrili su neke više nego zanimljive činjenice o glasu legendarnog pevača.

Pre svega, iako je bio poznat kao tenor, zapravo je bio bliži baritonu. Tim naučnika to je bazirao na šest intervjua koje je frontmen ''Queena'' dao, a koji su otkrili da je prosečna frekvencija njegovog glasa 117.3 Hz.Njegove glasne žice snimili su u čak 4.132 sličice u sekundi da bi mogli tačno videti kako je Frediju uspevalo to što mu je uspevalo.

Zaključili su da su se Fredijeve glasne žice jednostavno brže kretale nego kod drugih ljudi. Na primer, dok se tipični vibrato kreće frekvencijom između 5,4 Hz i 6,9 Hz, kod Merkjurija je bio 7,04 Hz.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati