Muzika

Direktno.rs

17. 10. 2020. 19:58 0

VIRTUOZ NA HARMONICI Dejan Jovanović spaja kulture i stilove

Harmonikaš, Dejan Jovanović svoju svetsku slavu doživeo je početkom ove godine, kada je nastupio sa Simfonijskim orkestrom i horom RTS, na novogodišnjem koncertu u Sava centru. Pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, premijerno je izvedena njegova kompozicija "Novogodišnje kolo", koja je izazvala veliku pažnju stručne i medijske javnosti. To mu je, između ostalog, donelo i stipendiju "Muzik fonda" iz Berlina, te Jovanović sada kreće u realizaciju projekta "Dejan Jovanović - Balkan džez simfonik".

Harmonikaški virtuoz u svojim kompozicijama spaja klasiku i džez sa romskim melosom, a tesno sarađuje sa violistom Beogradske filharmonije, Konstantinom Blagojevićem.

Jovanović u izjavi za Direktno.rs, najavljuje svoje planove za naredni period.
- U sredu na Kolarcu počinje snimanje tri moje kompozicije sa 40 muzičara iz Beogradske filharmonije, a u četvrtak će biti nasnimljen i hor. Sve to je uvod pred veliki nastup u Berlinskoj filharmoniji, 25. maja naredne godine i nastup na Kolarcu, 19. juna 2021. - kaže Dejan Jovanović.
Jovanović ističe kako mu je puno srce zbog toga i da je srećan što će Beograd moći da uživa u ovoj vrsti umetnosti.

- Moj rad je prepoznat u Belinu, jer spajam kulture. Nadam se da će i država da to uvidi i da me podrži, jer ljudima je potreban kvalitet i umetnost - izjavio je harmonikaški virtuoz.
Podsetimo, Jovanović je u Berlinu otvorio školu za harmoniku. Komponovao je muziku za film „Marija”, režisera Mihaela Koha 2015. godine, zatim za predstavu „Džipsis” o životu Roma u nemačkom teatru, kako bi ljudi više upoznali romsku kulturu i razbili stereotipe o njima. Pisao je i muziku za predstavu „Dete na listi”, koja opisuje užase iz vremena Drugog svetskog rata i nacističkog logora smrti Aušvic.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati