Muzika

Direktno.rs

05. 11. 2022. 09:28 18

Misterija i enigma: Nestanak Miladina Šobića

Dvojici mladih kantautora bilo je predodređeno da pokore Jugoslaviju. Jedan je bio 27-godišnji Đorđe Balašević, a drugi 24-godišnji Miladin Šobić, godine 1980.

"Činjenica je da sam Miladina Šobića voleo", govorio je ranije Balašević, kao i da posle Šobića nema pravog konkurenta.

Dugo nema Miladina Šobića na sceni, ali se pre dve godine na društvenim mrežama pojavila fotografija koju je snimio jedan fan u njegovom rodnom Nikšiću.

Evo kako je sve počelo i šta kaže momak koji je ugledao i slikao Šobića.

Miladin Šobić je krajem sedamdesetih bio jedan od najboljih kantautora bivše Jugoslavije. Iako mu je karijera trajala samo osam godina, neke od njegovih pesama i danas skupljaju zavidan broj pregleda na Youtube-u.

Snimio je samo dva albuma, a rad na trećem prekinuo je kad mu je sestra Šeherezada preminula od raka. Nakon toga Šobić se povukao iz javnosti, a o njemu su počele da kruže razne priče poput onih da je postao pastir, pa čak i da je umro. Ponekad se pisalo o njegovom povratku na scenu koji se nikad nije dogodio, a 2013. je njegove poštovaoce rastužila vest da je doživeo moždani udar.

Od tada je gotovo nemoguće sresti ga u javnosti, ali njegov obožavatelj Luka Mandić imao je sreću da sretne svog omiljenog pevača. Fotku na kojoj je pozirao sa Šobićem i svojim prijateljem podelio je na Fejsbuku, a uz nju je opisao kako je došlo do tog susreta i koliko mu je to značilo. 

- Najlepši trenutak u mom životu bio je kad sam se sa najboljim drugom vozio vozom iz Podgorice do Nikšića, išli smo u "montenegro pub" na neku rok svirku. Na peronu, dok smo čekali voz, video sam ga. Rekao sam drugu: "Evo ga. To je on". "Nema šanse", odgovori, "lupaš, popio si." "Nisam, to je on." - započeo je svoju ispovest tada mladi Luka Mandić.

- Noge su mi se otkinule skroz, srce počelo jače da lupa i sve one kliše i izlizane fraze kad ste blizu idola. Dok sam došao sebi, već smo stigli u Nikšić. Blago mucajući, upitah ga da se slikamo, i on se nasmeja. Kaže: "Sine, ne mogu da se slikam s tobom, ali ti mogu dati nešto mnogo vrednije". Zagrli me. Stvarno verujem da sam taj dan umro i da je ovo od tad sve samo san. Večni - opisao je taj momak susret sa svojim omiljenim muzičarem.

Krajem 2019, Šobićev sestrić Vanja Radovanović, govorio je o razlozima Miladinovog povlačenja sa scene. Napomenuo je da su sve urbane legende koje prate Šobića imale raznorazne varijante i da je imao prilike da čuje svakakve.

- Nisam siguran koliko bi istina u ovom slučaju bila bitna ljudima i da li bi je prepoznali među toliko verzija iste, a i nije na meni da rušim mitove, pogotovo one koji su veličanstveni kao ovaj. Kao i svi, i ja imam svoje pretpostavke oko toga zašto se povukao, zbog čega se nikada nije vratio na scenu i slično, ali on je jedini koji može da odgovori na to pitanje. Mogu vam reći da nikada nije prestao da stvara i da je to što je napisao posle povlačenja iz javnosti, remek delo za koje je ostala uskraćena naša kulturna baština.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 18

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati