Muzika

Direktno.rs

01. 10. 2022. 18:01 12

Kemal Monteno: Pevao Titu, tugovao za Jugom

Voljeni kantautor Kemal Monteno bio je poštovan i obožavan u svim državama bivše republike. Njegova moć da probudi emociju kod slušalaca ne viđa se često, a on je tokom karijere često isticao koliko mu je teško zbog raspada Jugoslavije.

Kemal Monteno rođen je na današnji dan 1948. godine u Sarajevu, ali je poslednjih 15 godina života za svoj dom odabrao Zagreb. Njegov otac je bio italijanski vojnik koji je za vreme Drugog svetskog rata došao u Sarajevo i zaljubio se u Kemalovu majku i zbog te ljubavi odlučio da ostane u novoj domovini.

Kako bi napravio balans između italijanskog porekla i mesta rođenja, Kemalov otac je odlučio da mu da bosansko ime, jer je prezime već jasno govorilo da ima italijanske korene. Mnogi su kasnije tumačili taj spoj mediterana i bosanske duše i u tome videli recept za njegov muzički uspeh.

Ljubavne pesme po kojima je postao poznat predstavljale su mešavinu mediteranskog šarma italijanske kancone i specifične bosanske emocije. Kemal je tokom života ima mnogo hitova, mnogi su ga voleli, a on je na prvo mesto uvek stavljao svoju porodicu: suprugu Branku i dvoje dece.

- Branka i ja smo se upoznali na sarajevskom korzou. Imala je samo sedamnaest godina, a ja dve i po godine više od nje. Od trenutka kada smo se upoznali, znali smo da smo suđeni jedno drugom, a da nismo pogrešili, potvrđuje to što smo i dan-danas zajedno. Venčali smo se kada sam izašao iz vojske 26. juna 1971. godine. Već u februaru sledeće godine rodila nam se ćerka Adrijana, a dve godine kasnije i sin Đani. Danas su moj izvor radosti i života unuke, Lejla koja je rođena 1993. godine u Sarajevu i dve godine mlađa Lora koja je na svet došla u Nemačkoj. Sada su već velike devojke koje idu u gimnaziju i na koje sam veoma ponosan - ispričao je jednom Kemal.

Zanimljiva je i anegdota nakon rođenja njegovog prvog deteta.

 - Kada sam dobio prvo dete, organizovao sam feštu u Hamam baru u Sarajevu. Pevali su i svirali tamburaši, bilo je veselo. Moji gosti bili su Gabi Novak i Arsen Dedić koji me je pitao kako će se zvati devojčica. Odgovorio sam da će njeno ime biti Klaudija, kao moja rođaka iz Italije, ali mi je Arsen rekao da je mnogo bolje da joj damo ime Adrijana jer je to prelepo ime, a znači Jadranka i asocira na Jadransko more. Prihvatio sam predlog i tako je Arsen bio kum mojoj ćerki. Inače moja Branka i ja smo se mladi venčali, a tada sam već imao velike turneje po Jugoslaviji, ali i po Sovjetskom Savezu i često nisam bio kod kuće. Nekada su mi turneje trajale i po dva meseca. Sećam se da sam jednom svoju Adrijanu ostavio kod kuće dok je puzala, a kada sam se vratio iz Rusije u zagrljaj mi je pritrčala devojčica. Nisam je prepoznao - otkrio je slavni kantautor časopisu "Story".

Mnoge pesme koje je napisao i otpevao nosile su ženska imena. Ni to nije bilo slučajno.

- Sva ženska imena iz mojih pesama vezana su za realne osobe, počev od Lidije, devojke koja mi je bila simpatija u osnovnoj školi, preko supruge Branke, ćerke Adrijane, Lore i Lejle, mojih unuka. Pesmu Olivija napisao sam nakon ogledanog filma Briljantin jer me je fascinirala Olivija Njutndžon. Pisao sam o Sarajevu, o bivšoj Jugoslaviji, o svima koje volim i koji su moji - istakao je jednom prilikom pevač koji je kao najtužniji period u životu označio april 1992. godine kada se raspala bivša Jugoslavija, jer je "obišao ceo svet, ali da nigde nije video lepšu zemlju".

Iako nije upoznao Tita, pevao mu je krajem 1970. godine u Bugojnu. Tito je bio u lovu, a njega i Davorina Popovića uveče su pozvali da predsedniku otpevaju nekoliko pesama. Monteno je nakon raspada Jugoslavije više puta napomenuo da za njega i dalje ne postoje granice između bivših republika, osim što ih sada prelazi sa pasošem. 

Napustio nas je 21. januara 2015. u 66. godini.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati