Muzika

Irena Dedakin

19. 06. 2020. 19:04 0

"Premalo je iskrenih poriva i hrabrosti u muzici"

Maya Sar, bosanska kantautorka, u intervjuu za Direktno.rs otkriva ko su joj uzori na muzičkoj sceni, kakva je pozicija žene u ovoj industriji, ali i šta je pripremila za naredni period.

Kako biste opisali svoje početke u karijeri? Da li je put neizbežno trnovit i koji su najveći izazovi danas u muzičkoj industriji?

- Stvari mi se nisu dogodile preko noći, nego je trebalo da prođe puno vremena, iskustva, izazova, propitivanja, da otkrijem sebe u kreativnom smislu i pronađem mesto gde pripadam, a to je kantautorstvo. Mislim da je najveći izazov ostati dosledan sebi i svojim uverenjima, ostati autentičan u tome što jeste, kako živite i stvarate, jer jedino tako možete ispoštovati svoj potpuni kapacitet i ostaviti neki trag.

Sarađivali ste sa mnogim priznatim ličnostima na domaćoj muzičkoj sceni, koga biste izdvojili kao nekoga ko vam je najviše pomogao ili ostavio na Vas najpozitivniji utisak?

- Srećna sam što sam imala priliku da sarađujem sa velikanima, poput Dine Merlina, Zdravka Čolića, Tereze Kesovije, Matije Dedića i mnogim drugima... Jednostavno, svaka od tih saradnji me je oplemenila i utkala dodatnu energiju i volju, da istrajem u ovome što radim.

Kako ocenjujete muzičku scenu danas – šta biste izdvojili kao pozitivne, a šta kao negativne aspekte?

- Premalo iskrenih poriva, originalnosti i hrabrosti da se izađe iz proverenih okvira, previše želje za dominiranjem i stavljanje muzike u službu imena i lika, umesto obrnuto. Talenat je dar, a prema tom daru se treba pažljivo, s poštovanjem i skromnošću odnositi.

Nova pesma "Hvala" šalje bitnu poruku zajedništva u ovom trenutku kada je pandemija koronavirusa promenila naše živote. Šta biste voleli da slušaoci iz nje izvuku kao najvažniju poruku?

- Jedan od komentara koje sam dobila, a koji najbolje opisuje pesmu, kaže da je to životna lekcija u tri minuta. Prihvatanje izazova zvanog život, onakvim kakav jeste, sa dobrim i lošim danima, favorizovanja ljudskosti i zahvalnosti za sve što nam se događa i što nas okružuje, stvara u nama samima balans, nadu, veru, mir, ispunjenje i satisfakciju. Savladavanjem te discipline, postajemo bolji i sebi i okolini.

Pre deset godina napisali ste i objavili pesmu "Moj je život moja pesma" u saradnji sa koleginicama Aleksandrom Radović i Ninom Badrić. Pesma je naišla na sjajne reakcije i doprinela osvešćivanju žena o preventivnim pregledima. Tada ste dobili i Nagradu Internacionalne like humanista. Koliko vam ova nagrada znači i da li imate u planu još ovakvih društveno angažovanih akcija?

- Najveća nagrada je što se celim projektom, na jedan nov način skrenula pažnja na problematiku, koja još uvek donekle predstavlja tabu temu u našim krajevima, a to je pravovremena prevencija, kao najvažniji segment očuvanja zdravlja. Pesma je najbolji glasnik svega onoga što bih i ja, kao žena, volela da čujem. Odnosno, način na koji bih volela da čujem ovu poruku, sa predznakom pozitivnog i ohrabrujućeg tona. To je nešto što volim da radim, što osećam da je ispravno, da me kao čoveka i umetnika ispunjava. Postoji još puno tema kojih bih volela da se dotaknem, a tiču se prava žena, dece...

U tom smislu, koliko smatrate da je važno da javne ličnosti koriste svoju popularnost i platform za širenje svesti o stvarima koje nisu u vezi sa muzikom – da li na neki način tu postoji i društvena odgovornost da se to iz te pozicije radi?

- Po meni je to neizostavni deo javnog delovanja, ali pod uslovom da je od srca, sa iskrenim namerama i uverenjem u to iza čega stojimo, a ne samo vid propaganda za pojedinca, što je čest slučaj. Ljudima su potrebni ljudi!

Da li biste rekli da se u svetu muzike diskriminišu na neki način pevačice u odnosu na pevače?

- Manje više, kao i u svakoj profesiji, čini mi se da žene i dalje moraju da ulože više napora, da bi svoje umeće istakle u prvi plan. Ja sam kantautorka, i pesmama koje pišem nastojim u tom smislu da menjam stvari, kao što su to do sada radile i generacije sjajnih umetnica pre mene. Svojim zalaganjem i rezultatima ipak sami stvaramo svoj integritet.

Kojim projektima se najviše radujete u narednom periodu, nakon pandemije? 

- U pripremi je moj novi album, čemu se posebno radujem, nakon duže diskografske pauze. Takođe, duplo live izdanje, DVD i audio, sa regionalne turneje Live in Theatre, što mi je posebno važno, jer je to zapravo prvo takvo izdanje u mojoj karijeri. U međuvremenu, sledi još nekoliko lepih singlova, do izlaska albuma i ponovnog druženja sa publikom, na koncertima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati