"Premalo je iskrenih poriva i hrabrosti u muzici" | Muzika | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Muzika

Irena Dedakin

19. 06. 2020. 19:04 0

"Premalo je iskrenih poriva i hrabrosti u muzici"

Maya Sar, bosanska kantautorka, u intervjuu za Direktno.rs otkriva ko su joj uzori na muzičkoj sceni, kakva je pozicija žene u ovoj industriji, ali i šta je pripremila za naredni period.

Kako biste opisali svoje početke u karijeri? Da li je put neizbežno trnovit i koji su najveći izazovi danas u muzičkoj industriji?

- Stvari mi se nisu dogodile preko noći, nego je trebalo da prođe puno vremena, iskustva, izazova, propitivanja, da otkrijem sebe u kreativnom smislu i pronađem mesto gde pripadam, a to je kantautorstvo. Mislim da je najveći izazov ostati dosledan sebi i svojim uverenjima, ostati autentičan u tome što jeste, kako živite i stvarate, jer jedino tako možete ispoštovati svoj potpuni kapacitet i ostaviti neki trag.

Sarađivali ste sa mnogim priznatim ličnostima na domaćoj muzičkoj sceni, koga biste izdvojili kao nekoga ko vam je najviše pomogao ili ostavio na Vas najpozitivniji utisak?

- Srećna sam što sam imala priliku da sarađujem sa velikanima, poput Dine Merlina, Zdravka Čolića, Tereze Kesovije, Matije Dedića i mnogim drugima... Jednostavno, svaka od tih saradnji me je oplemenila i utkala dodatnu energiju i volju, da istrajem u ovome što radim.

Kako ocenjujete muzičku scenu danas – šta biste izdvojili kao pozitivne, a šta kao negativne aspekte?

- Premalo iskrenih poriva, originalnosti i hrabrosti da se izađe iz proverenih okvira, previše želje za dominiranjem i stavljanje muzike u službu imena i lika, umesto obrnuto. Talenat je dar, a prema tom daru se treba pažljivo, s poštovanjem i skromnošću odnositi.

Nova pesma "Hvala" šalje bitnu poruku zajedništva u ovom trenutku kada je pandemija koronavirusa promenila naše živote. Šta biste voleli da slušaoci iz nje izvuku kao najvažniju poruku?

- Jedan od komentara koje sam dobila, a koji najbolje opisuje pesmu, kaže da je to životna lekcija u tri minuta. Prihvatanje izazova zvanog život, onakvim kakav jeste, sa dobrim i lošim danima, favorizovanja ljudskosti i zahvalnosti za sve što nam se događa i što nas okružuje, stvara u nama samima balans, nadu, veru, mir, ispunjenje i satisfakciju. Savladavanjem te discipline, postajemo bolji i sebi i okolini.

Pre deset godina napisali ste i objavili pesmu "Moj je život moja pesma" u saradnji sa koleginicama Aleksandrom Radović i Ninom Badrić. Pesma je naišla na sjajne reakcije i doprinela osvešćivanju žena o preventivnim pregledima. Tada ste dobili i Nagradu Internacionalne like humanista. Koliko vam ova nagrada znači i da li imate u planu još ovakvih društveno angažovanih akcija?

- Najveća nagrada je što se celim projektom, na jedan nov način skrenula pažnja na problematiku, koja još uvek donekle predstavlja tabu temu u našim krajevima, a to je pravovremena prevencija, kao najvažniji segment očuvanja zdravlja. Pesma je najbolji glasnik svega onoga što bih i ja, kao žena, volela da čujem. Odnosno, način na koji bih volela da čujem ovu poruku, sa predznakom pozitivnog i ohrabrujućeg tona. To je nešto što volim da radim, što osećam da je ispravno, da me kao čoveka i umetnika ispunjava. Postoji još puno tema kojih bih volela da se dotaknem, a tiču se prava žena, dece...

U tom smislu, koliko smatrate da je važno da javne ličnosti koriste svoju popularnost i platform za širenje svesti o stvarima koje nisu u vezi sa muzikom – da li na neki način tu postoji i društvena odgovornost da se to iz te pozicije radi?

- Po meni je to neizostavni deo javnog delovanja, ali pod uslovom da je od srca, sa iskrenim namerama i uverenjem u to iza čega stojimo, a ne samo vid propaganda za pojedinca, što je čest slučaj. Ljudima su potrebni ljudi!

Da li biste rekli da se u svetu muzike diskriminišu na neki način pevačice u odnosu na pevače?

- Manje više, kao i u svakoj profesiji, čini mi se da žene i dalje moraju da ulože više napora, da bi svoje umeće istakle u prvi plan. Ja sam kantautorka, i pesmama koje pišem nastojim u tom smislu da menjam stvari, kao što su to do sada radile i generacije sjajnih umetnica pre mene. Svojim zalaganjem i rezultatima ipak sami stvaramo svoj integritet.

Kojim projektima se najviše radujete u narednom periodu, nakon pandemije? 

- U pripremi je moj novi album, čemu se posebno radujem, nakon duže diskografske pauze. Takođe, duplo live izdanje, DVD i audio, sa regionalne turneje Live in Theatre, što mi je posebno važno, jer je to zapravo prvo takvo izdanje u mojoj karijeri. U međuvremenu, sledi još nekoliko lepih singlova, do izlaska albuma i ponovnog druženja sa publikom, na koncertima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Šnit za novu Vladu

Zoran Živković [30.09.2020.]


Video dana

Kad mama nije tu...

Anketa

Ko će biti novi premijer Srbije?

Rezultati