Muzika

Direktno.rs

02. 06. 2020. 13:47 0

Uspeh i tragedije: Životna priča Jadranke Stojaković

Hitovi poput "Što te nema", "Sve smo mogli mi", "Čekala sam" često su emituju na domaćim radio-stanicama, ali retko ko zna tragičnu životnu priču Jadranke Stojaković.

Jadranka Stojaković rođena je u Sarajevu gde je i počela svoju karijeru. Tokom kasnih 1970-ih bavila se obradom bosanskih sevdalinki. Radila je i muziku za dečju emisiju Televizije Sarajevo i napisala uvodnu temu za XIV Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine. Ipak, iako je imala izuzetno uspešnu muzičku karijeru, život je nije štedeo.

Jednom prilikom je govorila o svom detinjstvu i napomenula da joj je život bio težak i kada je bila dete.

- Do pete godine živela sam sa majkom, koja se selila iz mesta u mesto, pa sam prešla kod babe, a onda su brigu o meni preuzeli ujak i njegova žena. I oni su se selili po celoj Nemačkoj, Norveškoj i Španiji... - ispričala je u jednom od retkih intervjua pevačica.

Uspon u karijeri, koja ju je odvela čak do Japana, prekinuo je rat koji se odvijao na našim prostorima. Jadranka sebi nije dozvoljavala da uživa u plodovima uspeha jer je sve vreme osećala krivicu zbog toga što je njoj dobro, dok nema predstavu o tome kako su njeni roditelji, prijatelji i poznanici. Nekim danima je razmišljala da li su uopšte živi.

U Japanu je provela 23 godine, a tokom rata desila joj se još jedna neprijatna situacija kada je u njen stan u Sarajevu ušao nepoznati čovek i na prevaru ga preprodao.

Jadranka se vratila u Sarajevo da bi prisustvovala sahrani svoje sestre, ali joj se na putu do groblja desila još jedna tragedija. Čudnom igrom sudbine u automobilu ispred njenog, poginula joj je i druga sestra. U tom trenutku bila je suočena sa strašnom tugom zbog gubitka sestara, ali i sa osećajem nepravde zbog otetog stana.

Zdravstveno stanje joj je vremenom postajalo sve lošije, a 2010. je zadesila nesreća kada je pala pri izlasku na binu. Posle toga joj je stanje bilo još teže, a naknadno je obolela i od multiple skleroze.

Poslednje dve godine svog života provela je u domu za starije osobe "Ivan Pavao Drugi" u Banjaluci. Preminula je u maju 2016. ali iza nje su ostali mnogobrojni hitovi koje i danas rado slušamo. Jedan od njih je  pesma "Čekala sam" iz 1974. godine koja je objavljena na solo albumu Gorana Bregovića. Pesma nakon objave nije privukla puno pažnje, ali je 16 godina kasnije postala hit kada je reditelj Srđan Dragojević uvrstio u svoj film "Mi nismo anđeli".

Pesma je postigla neverovatnu slavu, a svi dobro znaju i obradu Žike Todorovića i Uroša Đurića u pomenutom filmu...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati