Film i TV

20. 01. 2022. 19:21 4

"Ja sam rođen tamo na salašu" i mali Štimac: Koja serija?

Sećate li se serije o izmišljenom banatskom selu za vreme Drugog svetskog rata. Bila je jedna od najboljih i najvoljenijih svog vremena, gledali smo izuzetne glumce, a između ostalog, iznedrila je pesmu "Ja sam rođen tamo na salašu", predivne melodije i teksta o našoj ravnici.

Reč je o seriji "Salaš u malom ritu" koja je premijerno emitovana od 29. februara do 23. maja 1976. godine, a prati avanture dečaka Milana Maljevića (Slavko Štimac) za vreme Drugog svetskog rata. 

Štimac je imao 13 godina na snimanju i govorio je da još ne zna šta želi da bude kada poraste, ali da sigurno neće biti gluma. Srećom, nije bio u pravu.

Radnja serije se dešava u izmišljenom selu Mali Rit, naizgled mirnom jer stanovnici ne pružaju otpor nemačkoj okupaciji. Zapravo, partizani se uzdržavaju od napada na selo, koje koriste kao tajnu bazu, da ne bi privukli pažnju Nemaca.

Ipak, idilu tokom okupacije, koju sa vremena na vreme kvari narednik Riđi, narušava događaj u susednom selu, kada su partizani zapalili žito namenjeno Nemačkoj. Manšaftovci sprovode taoce iz susednog sela kroz Mali Rit.

Vasa, najbolji drug i komšija Milana Maljevića, ogorčen što niko ne pruža bilo kakav otpor Nemcima, daje vodu taocima, zbog čega dobija batine od Riđeg. Da bi se osvetio za batine i poniženje, Vasa je odlučio da zapali žito namenjeno slanju u Nemačku, nadajući se da će vojnici koji su ga tukli biti kažnjeni.

Požar je doveo u selo lukavog i nemilosrdnog inspektora Šicera, kojem odmah postaje sumnjivo da pre ovog incidenta u selu nije bilo nikakvih antiokupatorskih akcija.

Šicer otkriva mrežu partizanskih ilegalaca u selu, koju između ostalih čine krčmar Paja, seoski brica i Vasin otac.

Ubeđen da je zagrebao ispod površine, Šicer odlučuje da uzme taoce (između ostalih Milanovog brata Petra i Vasinog oca), preteći da će svakog dana streljati po jednog taoca, dok ne dobije odgovor koji traži.

Plašeći se za život svog sina i ostalih seljana, Milanova majka dovodi partizane u selo koji savladavaju nemački garnizon i oslobađaju taoce. Milan i Petar odlaze sa partizanima.

U drugoj celini serije, Milan je među partizanima, koji se spremaju da pređu Dunav kako bi prezimili. Ne želeći da sa sobom povedu Milana i izlože opasnosti, partizanski komandir šalje Milana i buntovnog tinejdžera Rašu sa „specijalnim“ zadatkom da prezime kod svoje kuće.

Na putu se Raša razboli, a Milan odlazi u susedno folksdojčersko selo Jakobsfeld. Tu nalazi posao kao sluga uglednog domaćina Jakoba Jeriha. Milan preko noći odlazi u kolibu gde je sakrio Rašu, donoseći mu hranu, a kasnije ga krije u štali Jakoba Jeriha.

Jerih postepeno zavoljava Milana, i planira da ga usvoji, pod uslovom da zaboravi na svoje poreklo. U međuvremenu, Šlog, partizanski ilegalac iz grada saznaje da se u Jakobsfeldu nalazi odbegli Raša, i odlučuje da ga izbavi na svoju ruku.

Uloge su tumačili: Slavko Štimac, Miroljub Lešo, Milivoje Mića Tomić, Dragoljub Milosavljević Gula, Vojin Kajganić, Svetislav Goncić, Slobodan Cica Perović, Pavle Vuisić, Renata Ulmanski, Stojan Stole Aranđelović...

Pesma "Ja sam rođen tamo na salašu", poznata kao i Salaš u malom ritu, napisali su Miomir Petrović Saša (tekst) i Danilo Danilović Daniluška (muzika), a otpevao Dragan Cile Mirković za seriju "Salaš u Malom Ritu". Miomir i Dragan su u seriji glumili Sašu i Cileta. Dan danas to je jedna od najlepših pesama o Vojvodini. 

Ja sam rođen tamo na salašu

 

Ja sam rođen tamo na salašu,

u ravnici kraj maloga rita;

ljuljali me talasi Dunava,

milovala vojvođanska žita.

 

Tu se spaja Srem, Banat i Bačka,

tu se grle tri srca junačka.

Tu i dete rodni salaš voli,

tu se srce sa čelikom bori.

 

Napadali na moj salaš vuci,

palili ga i Nemci i Turci.

Ubijali zoru kad se javi.

Mutili te, moj Dunave plavi.

 

Al' krenuće svadbe sa salaša,

vratiće se vedre letnje noći,

ravnica će procvetati naša.

Ej, salaši, opet ću vam doći!

 

Ruke slabe, ali volja jaka

za mnom ide hiljade momaka

ne dam salaš kraj Maloga rita

ne dam svoja vojvođanska žita 

Inače, scenario za seriju napisao je Branko Bauer po istoimenoj knjizi Arsena Diklića. Istoimeni film nastao je 1976. godine, Miodrag Radovanović je na Pulskom festivalu nagrađen Srebrnom arenom za glavnu mušku ulogu, Branko Bauer dobio je Bronzanu arenu za režiju te, zajedno sa Arsenom Diklićem, Srebrnu arenu za scenario. Od delova serija montiran je i film Zimovanje u Jakobsfeldu

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati