Film i TV

Direktno.rs

27. 10. 2021. 21:05 3

Bjela o Hrvatima: Komplikacije, ali nećemo u tom tonu

Film "Toma" u Hrvatskoj u prvom vikendu prikazivanja oborio je rekord star 10 godina i postao srpski film s najboljim otvaranjem u toj zemlji u istoriji, nakon što ga je od četvrtka pogledalo 8.035 ljudi.

Na vrhu je dugo godina bila komedija "Parada" Srđana Dragojevića iz 2011. godine.

Biografska drama o životu Tome Zdravkovića reditelja i scenariste Dragana Bjelogrlića je i u Srbiji oborila sve rekorde gledanosti i bliži se apsolutnom rekordu od 800.000 gledalaca za pet nedelja prikazivanja, ali s komšijama nije sve uvek išlo glatko.

- Moja iskustva u Hrvatskoj su zaista čudna. Ja sam prvi koji je došao na hrvatsko tržište s filmom "Rane", koji je imao tu sudbinu da bude titlovan, što je bio apsurd tog vremena, ali bio je vrlo gledan. Ali distributer me prevario. Čovek je iskoristio vreme u kojem još nisu ni funkcionisale banke i platni promet između Hrvatske i Srbije, dao mi mali avans, a ostatak nikad, iako je film videlo preko 50.000 gledalaca - rekao je Bjelogrlić uoči premijere za Večernji list.

On je objasnio da se situacija ponovila i s filmom "Montevideo, bog te video", a da seriju "Senke nad Balkanom" još niko neće da kupi.

- Uvek je s Hrvatskom bilo nešto komplikovano. Sećam se kako me jedan distributer za "Montevideo" pitao da li mogu da izbacim srpsku himnu iz filma da bi se distribuirao u Hrvatskoj. Jednostavno nisam znao što bih mu odgovorio na toliko nepristojno i apsurdno pitanje. "Senke nad Balkanom", koje su završile na Amazonu, još jedino u Hrvatskoj nisu prikazane. Ja u Hrvatsku stalno dolazim i osećam se kao kod kuće sa svojim mnogim prijateljima. Ali poslovna saradnja uvek ide vrlo kilavo i uvek je nekako prisutna politika, i to u onoj svojoj najgoroj dimenziji, koja nas prati već trideset godina. To nešto drugo, na šta ja ne pristajem, uvek je prisutno i mene privatno toliko nervira da radije odustajem od bilo kakvih razgovora - iskren je bio glumac i reditelj.

On je svom sagovorniku oprostio što je "Tomu" gledao na piratu:

- Pa dobro. Znate, otkako se dogodilo ovo s piratom, sada mi svako ko kaže da je gledao film odmah viče - u bioskopu, u bioskopu.
Prvo prikazivanje "Tome" u Zagrebu je bila skromno zbog korone.

- Zamišljao sam veliku, veličanstvenu premijeru s čitavom ekipom filma, ali eto, nije se desila. Umoran sam već od tih stvari. Ko god hoće sa mnom da sarađuje, a u to umeša bilo kakvu vrstu tog balkansko-šovinističkog pogleda na svet, mene više ne zanima. Time više nikad ne želim da se bavim i s takvim ljudima neću da imam veze, bilo da su oni iz Srbije, Hrvatske ili s Marsa - konstatovao je Bjelogrlić.

On je na kraju razgovora otkrio da narodnjake više slušaju u Zagrebu nego u Srbiji.

- Nekoliko puta sam u Hrvatskoj morao da zamolim da me ne vode na narodnjake, pogotovo ne na tu vrstu narodnjaka koji se sada slušaju, jer ja na to odavno ne idem ni u Srbiji, a kamoli u Zagrebu. Kako god bilo, film napokon ipak igra u Hrvatskoj, pa da ne preteramo u ovom tonu, u kojem nisam ni želeo da počnem ovaj razgovor.

Glumac je najavio i seriju koja će imati osam nastavaka.

- Mukotrpan je posao koji sam radio s "Montevideom" i sada s "Tomom". Zbog toga sam u ekipu pozvao vrlo talentovanog mladog reditelja Zorana Lisinca, koji je radio i kao scenarista. Počeli smo da radimo za vreme prvok lokdauna i mene je to neverovatno uhvatilo. Otkrivajući iz dana u dan delove njegovog života i tu čudnu tajnu koju je nosio u sebi kao čovek i kao pevač, nekako sam se sve više zaljubljivao u njega i u priču koju smo pričali. Na kraju smo se Lisinac i ja dogovorili da će on napraviti seriju, a ja film, čemu jednostavno nisam mogao da odolim - zaključio je reditelj.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati