Film i TV

Direktno.rs

19. 05. 2021. 18:00 0

Dragojević: Ukus široke publike mora stalno da se kultiviše

Reditelj Srđan Dragojević govorio je o svom novom filmu "Nebesa", za koji je rekao da ga je pogledala njegova sestra, monahinja, i da je u njemu videla hrišćansku komediju i jedan od retkih primera hrišćanskog filma kod nas.

Scenario ovog ostvarenja zasnovao je na motivima priča francuskog pisca, novinara i scenariste Marsela Emea. Tim povodom je održan razgovor reditelja sa Milošem Konstantinovićem, Emeovim prevodiocem na srpski, u okviru "Molijerovih dana" u Narodnoj biblioteci Srbije.

- Moja sestra je monahinja, ona je čitala i scenario i gledala je film i misli da je to jedan od retkih primera hrišćanskog filma kod nas. Ja sam pravio film po pričama koje volim i mogu da kažem da su odluke tokom snimanja bile iracionalne, ne mogu da kažem da je to dodir božje ruke, naravno, ali je u svakom slučaju bilo nekih stvari koje su bile intuitivne i iracionalne u odlukama kako tretirati neke scene ili neke priče - rekao je Dragojević, prenosi Nova.rs.On je dodao da njegova sestra film vidi i kao "hrišćansku komediju".

- Ovo je, čini mi se, veoma hrišćanski film. Film za koji moja sestra kaže da je hrišćanska komedija. Po nekima je to oksimoron, a po nekima i nije. Mislim da hrišćanstvo u sebi sadrži u sebi i taj element radosti i radovanja životu - kazao je reditelj.Na pitanje šta očekuje od publike kad je o "Nebesima" reč, Dragojević se uzdržao od prognoza.

- Da budemo realistični, ukus se menja. Ukus široke publike mora stalno da se kultiviše i razvija, a kod nas to nije tendencija. Laki sadržaji dominiraju i veliko je pitanje koliko ima zaista publike za ovaj film. Voleo bih da je ima mnogo, ali da budem realističan, ovo je možda film za ljude koji razmišljaju o raznim suštastvenim pitanjima života i egzistencije, a toga nema mnogo. Možda grešim, ne znam. Ali u Srbiji ima samo tri odsto liturgijskih vernika. To je statistički zvaničan podatak o ljudima koji idu u crkvu. Mi smo više deklarativno vernici. Više prihvatamo običaje nego što prihvatamo Hrista, ne bih se oslonio na to da ih ima mnogo. Pogotovo posle ovog "bala pod maskama" od godinu i po, ljudi su izgubili naviku da idu u bioskop, tako da ćemo videti - naveo je Dragojević.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati