Film i TV

I. D.

28. 01. 2021. 12:01 0

"U životu ili jašeš, ili..." Najvažnija lekcija koju ćete čuti od Nenada Jezdića

Najpopularniji film u prethodnoj godini, "Vikend sa ćaletom", sada možemo da gledamo kao seriju uz mogućnost "bindžovanja". Sjajan film je pretočen u seriju i to je najbolji deo nesvakidašnje priče o suočavanju sa sopstvenim ožiljcima.

"Vikend sa ćaletom", drama sa elementima komedije u režiji Miroslava Momčilovića, donela nam je priču o obnavljanju narušenog odnosa oca i sina, a film pretočen u seriju od sedam epizoda, možemo gledati  odjednom uz SBB.

Šta da čini Kašika, bivši robijaš sa sudskom zabranom, čovek u najboljim godinama, kada sazna da ima rak i da mu je ostalo dva-tri meseca života? Da za 48 sati nadoknadi propuštene godine i upozna sina Ogija (11)?

Milovan Mitrović Kašika, koga tumači Nenad Jezdić, nakon petogodišnjeg izdržavanja zatvorske kazne, bira da sve pouke i poruke, mudrosti i iskustva svom sinu objasni za jedan vikend. "U životu jašeš ili te drugi jašu" je rečenica koja ne "izbija" iz glave svima onima koji su već pogledali seriju ili film.

Šta ova, pomalo surovo izgovorena rečenica, želi da nam kaže?

Nemoj biti poltron, ulizica, dobrica i naivko.... jahaće te. Budi jahač, jer si u suprotnom konj! Ili možda nosi i neku malo dublju poruku... Ovo možda jeste najpopularnija rečenica u seriji, ali Kašika je sinu objasnio još neke teške situacije koje ga u životu očekuju.

- Sine, jesi li se ti potukao nekad, porvao s nekim drugarom. Ne?! Ne znam, sine, šta da ti kažem... Ti si, sine, u ozbiljnom kanalu... - jedan je od trenutaka kada Kašika shvata da sa Ognjenom mora ozbiljno da radi i spremi ga za ulicu, jer samo najjači opstaju!

- Pa, šta ako imaš čas, hoće klavir da te brani sutra na ulici?! Prvo ćeš da naučiš da se biješ, pa ćeš onda da sviraš klavir! 

Deluje surovo, ali otac ima najbolju nameru, isto i kada mu u toaletu objašnjava zašto je važno da pravi muškarci održavaju higijenu, tamo dole. 

Kako bi anulirao vaspitne metode bivše žene (igra je Katarina Radivojević), bioskop s drugaricom i majkom, balet, klavir, mobilni i igrice, učenje i samo učenje, priseže metodama za prave muškarce. Kad se dete igra? Napolju se ne igra, nit se penje na drvo, niti maže masti i 'leba... "Igram se na kompu", to je tako poražavajuća rečenica za društvo u celini. 

Šta još otac za vikend može da nauči sina i ostavi mu u amanet? Da dete/čovek treba sve da zna, "iz velikog je grada", mora biti dobar sa konobarima, "častiš unapred da ti ne pljune u ručak"... I obavezno, da vidi i shvati vrednost hrama Srbije, Crvene zvezde.

- Vidi sine, Zvezda, to je objekat od ogromnog značaja. Došli smo u svetinju... Srbija ima četiri, tj. tri stuba, Zvezdu, vojsku i crkvu, kao i što stolica ima četiri ili tri nogara. 

Upoznavanje s novom porodicom je uvek bolno, i trenutak kad se brat i mlađa sestra ugledaju mnogima stvara knedla u grlu. Rastureni brakovi, deca rasuta po svetu, nove porodice, novi osećaji...

- A gde si ti bio do sada - mala Vasilisa pita Ognjena i pogađa u srž njihovog života i svih onih koji stavljaju razne interese iznad porodice.

Ne radite to, ljubite bližnje svoje, ugađajte im, družite se, kritikujte, rastite ili starite zajedno, nećete imati drugu šansu. To što je Kašika uspeo da ostvari svoj cilj i vikend program ne znači da mi drugi hoćemo.  

Podsetimo, svih sedam epizoda odjednom, SBB korisnici mogu da gledaju u Video klubu u posebnom katalogu "Vikend sa ćaletom" za 690 dinara. Takođe, seriju možete gledati i ako niste korisnici SBB usluga, preko EON platforme, eon.tv ili slanjem SMS Vikend na 3355.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati