Kultura

[ Izvor: Nova.rs ]

08. 04. 2024. 16:21 0

30 godina bez Dade: Stiže film, glumi je Hana Selimović

Na današnji dan, kada se navršava 30 godina od smrti Dade Vujasinović, stiže vest da će o novinarki i reporterki "Duge" uskoro početi da se snima film pod nazivom "DADA: prkosni svedok".

Poslednji dan života novinarke, taj kobni 8. april 1994. godine, biće "predmet" filma, koji je inicirala i režiraće ga Elizabeta Betinski, naša umetnica koja živi u Los Anđelesu.

Neće, međutim, "DADA: prkosni svedok" biti samo film o poslednjem danu života Vujasinovićeve, već i o devedesetim, užasnoj eri koja je daleko iza nas, ali nas i dalje proganja na svakom koraku.

Naslovnu ulogu – Dade Vujasinović igraće glumica Hana Selimović, dok će glavnu mušku ulogu tumačiti Marko Grabež.

Prošlo je tri decenije od Dadine stravične smrti i mnoge stvari u vezi s tom tragedijom nisu rasvetljene. Namera autora filma jeste da podsete na lik i delo neobično hrabre, požrtvovane i jedinstvene novinarke u našoj savremenoj istoriji i opomenu sve da je ne zaboravimo. Odbrana slobode govora može biti opasan put i ostaje tema koja je duboko relevantna u našim savremenim okolnostima u kojima potraga za istinom nailazi na mnoge izazove. Dadina priča je podjednako relevantna danas kao što je bila i početkom devedesetih i poziva nas da se suprotstavimo izazovima današnjeg vremena i da se držimo osnovnih načela novinarske etike i integriteta.

Po scenariju Vuka Boškovića, film će, kroz prizmu poslednja 24 sata Dadinog života, obraditi dublja pitanja i teme devedesetih – ko je kriv za taj dan i tu dekadu, šta smo svi mi morali da radimo da bismo je preživeli, i kakav odnos imamo prema onima koje je to vreme zauvek odnelo.

 Ostvarenje će producirati Gabrijela Tana, poznata po filmskim i televizijskim projektima koji su visoko vrednovani, nagrađivani i gledani, poput „Filomene“, „The Dig“, „Vojvotkinje“. Uz Tanu, izvršni producent biće Vladimir Dekić, a biće tu i partneri iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Srbije.

Snimanje filma trebalo bi počne tokom leta u Beogradu. Želja autora jeste da ovo bude poslednja godišnjica smrti Dade Vujasinović koja prolazi bez filmskog dela koje slavi njen život i njenu žrtvu.

Podsetimo, Radislava Dada Vujasinović, rođena u Čapljini 10. februara 1964. godine, bila je novinarka, koja je od 1990. radila za beogradski časopis „Duga“. Za taj časopis uradila je intervjue s Radovanom Karadžićem, Milanom Babićem i Vojislavom Šešeljem. U prvim danima sukoba na tlu bivše Jugoslaviji izveštavala je direktno s lica mesta, a pisala je i o sprezi kriminala i vlasti u Srbiji, a česta je u reportažama i tekstovima pominjala Željka Ražnatovića Arkana.

Vujasinovićeva je pronađena mrtva u svom stanu 9. aprila 1994. godine, a istraga je tada ustvrdila da je izvršila samoubistvo dan ranije, pucnjem iz lovačke puške. Međutim, prema nalazu balističara Vlade Kostića iz 2008, smrt je „najverovatnije uzrokovana delovanjem drugog lica“. Nakon ovog veštačenja, okružno tužilaštvo je u januaru 2009. pokrenulo pretkrivični postupak za ubistvo i zatražilo od policije da otkrije počinioca i utvrdi pod kojim okolnostima je ubijena Dada Vujasinović. A 2016. u Srbiju su iz Holandije konačno stigli rezultati superveštačenja. U nalazu Forenzičkog instituta stajalo je da se na osnovu pribavljenih dokaza ne može obaviti potpuna rekonstrukcija događaja iz noći 8. aprila 1994. Može se nesporno tvrditi jedino da je lovačka sačmara opalila samo jednom i tim hicem usmrtila Dadu i da smrt može biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja.

Slučaj je do danas, tri decenije kasnije, ostao otvoren u predistražnoj fazi ,u Višem tužilaštvu u Beogradu…

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati