Film i TV

Direktno.rs

01. 12. 2020. 09:17 2

Umro autor i tvorac legendarnog kviza "Kviskoteka"

Doajen Hrvatske televizije i tvorac legendarne "Kviskoteke", Lazo Goluža preminuo je u 85. godini.

Legendarni novinar i urednik rođen je 1936. godine, a diplomirao je komparativnu književnost i italijanski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Sa Pajom Kanižajem 1966. godine. pokrenuo je satirični časopis "Paradoks".

Od 1967. je na Televiziji Zagreb, a na Radio Zagrebu je jedan od pokretača "Noćne priče III. programa".

Najveći doprinos dao je na području kvizova među kojima su: "Tri, dva, jedan...ali vredan", "Peščani sat", "Brojke i slova". Njegov najpoznatiji projekt je "Kviskoteka" koja se prvi put emitovala 1979. godine, a voditelj je bio Oliver Mlakar.U redakciji Kontakt-programa je kao urednik ostvario više zabavnih i kontakt emisija. Najplodniji je kao autor i urednik TV igre "Jadranski susreti", a zatim niza kvizova znanja kao što su "Malo ja, malo ti", "3-2-1, ali vrijedan", "Znaš, znam", "Peščani sat", kao i mozaične emisije "Obiteljski zabavnik" . Bio je i urednik licencnih TV igara "Brojke i slova" i "Kolo sreće".

Autorski je sarađivao s nemačkom firmom ARD, britanskim "TV Yorkshireom" i ITV-om, kao i s francuskim obrazovnim TV kanalom "La Cinquieme".

Nakon odlaska u penziju 2001. godine nastavio je da sarađuje do kraja 2002. na postavljanju licencnog kviza "Milioner". Takođe, stvara nove TV formate kvizova, a od 2015. i formate inteligentnih igara za aplikacije novih medija. Objavio je i knjige kvizova "Kviskoteka" i "Kviskoteka - igra pitanja".

Dobitnik je gdišnje nagrade HRT-a 1993. godine, kao i one i za životno delo Ivan Šibl 1995.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati