Film i TV

Direktno.rs

28. 05. 2020. 11:43 2

Duhovitog i talentovanog Đuru voli cela bivša Juga

Branko Đurić Đura je poznati bosanskohercegovački glumac, dramski pisac, reditelj, režiser i muzičar, a danas slavi 58. rođendan.

Javnosti je poznat po ulogama u filmovima "Kako je propao rokenrol", "Ničija zemlja", "Kajmak i marmelada" i mnogim drugim. U regiji se proslavio i svojom stand-up komedijom "Đurologija" i kao član žirija hrvatske i srpske verzije šoua "Tvoje lice zvuči poznato".

Branko Đurić rođen je 28.5.1962. godine u Sarajevu u porodici majke muslimanke i oca srpskog porekla bez kojeg je ostao kada je imao samo godinu dana. Kada je napunio četrnaest godina majka se ponovno udala za slikara Branislava Popovca, pa je Đura većinu tinejdžerskih godina proveo s očuhom s kojim je zavoleo umetnost.

On se tokom rata preselio u Sloveniju gde je otvorio producentsku kompaniju "Orangel". Oženio se slovenskom glumicom Tanjom Ribič u tajnosti, 1999. godine, a venčala ih je tadašnja gradonačelnica Ljubljane, Vika Potočnik. S Tanjom Ribič dobio je ćerke Elu i Zalu, i sina Filipa.

Nakon prvog neuspelog pokušaja upisa na Akademiju Đura se pridružio mladoj grupi iz Sarajeva s kojima je započeo "Top listu". U to vreme ona je predstavljala emisiju koja je trajala 15 minuta i koja bi se puštala kao deo nedeljnog programa "Priče i muzika subotom" na Radiju Sarajevo.

Kao student na Akademiji, 1985. godine postao je član humoristične serije "Audicija". U toj seriji studenti glumili i prikazivali svoje audicije prilikom upisa na Akademiju. Godinu dana kasnije, 1986. dobio je glavnu ulogu u seriji "Ovo malo duše".

Svoju prvu ulogu u većem projektu odigrao je kao sporedan lik u filmu "Dom za vešanje" iz 1988. godine. Do kraja 1980-ih glumio je još u filmovima "Kuduz" i "Kako je propao rokenrol".

U razdoblju od 2000. godine do danas glumio je u poznatim filmovima "Ničija zemlja", "U zemlji krvi i meda" i "Kajmak i marmelada" koji je i režirao. Imao je manju ulogu u hrvatskoj seriji "Naša mala klinika", čiji je ujedno bio reditelj, producent i scenarista.

Glumio je i u predstavama u pozorištima širom regiona, a u predstavi "Klinika Tivoli" upoznao je svoju suprugu.

Iako je njegov humor oduvek bio dobar i zasmejavao gledaoce širom prostora bivše Jugoslavije, glumac je uz serije, filmove i klipove odlučio da krene i na turneju sa svojim stand-up humorističnim šouom "Đurologija". Publika ga je prihvatila u svakom gradu u kojem je bio.

Branko Đurić okušao se i kao muzičar. Godine 1982. osnovao je grupu Bombaj štampa u kojoj je upravo on bio glavni vokal i svirao gitaru. Bend je izdao nekoliko albuma: "Bombaj štampa" (1987), "Ja mnogo bolje letim sam" (1990), "Neka DJ odmah dole CJ" (2010).

Glumac je u svojoj karijeri primio brojna priznanja. Njegovi stand-up nastupi velikom su brzinom rasprodani u svakom gradu.

Ulogu za najboljega glumca primio je na Filmskom festivalu u Valenciji, na Međunarodnom festivalu u Baru i na festivalu Terra di Siena. Godine 2001. nomininovan je za najboljeg evropskog glumca.

 

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati