"Kao da je među ljude bila vjetrom donesena" JEDINA Milena Dravić | Film i TV | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Film i TV

Direktno.rs

14. 10. 2020. 07:01 1

"Kao da je među ljude bila vjetrom donesena" JEDINA Milena Dravić

Dve godine bez Milene Dravić. Kako početi tekst o njoj, a ne umanjiti veličinu i značaj? Diva. Bila je diva srpskog i jugoslovenskog glumišta ...

Plenila je od početka karijere, vanvremenskom lepotom i talentom za glumu, pristajala uz svaki talas kinematografije koji je prošao ovim prostorima.

Glumila je rame uz rame sa najvećim domaćim i holivudskim zvezdama, delila kadrove i sa Bredom Pitom i Ričardom Bartonom. A kako i ne bi? Preko stotinu filmskih ostvarenja imala je Milena Dravić.

Prvu nagradu dobila je 1962. godine "Zlatnu arenu" za najbolju žensku ulogu na Filsmskom festivalu u Puli, na kojem je, pored ovog, pobeđivala još šest puta. Godine 1978. dobija nagradu Zlatni David za najbolju evropsku glumicu. Punila se vitrina Milene Dravić a poslednja u tom velikom nizu, bila je nagrada "Dobričin prsten" za životno delo. Najveću glumačku nagradu, Milena Dravić je primila 2016. godine.

Velika i sada čuvena ljubav, koja na neki način simboliše Beograd bila je između Dragana Gage Nikolića i nje, a na vernost su se zakleli 1971. godine. Bili su poznati kao skroman par, koji nije za sobom vukao skandale, naprotiv. Uvek odmereni, gospodskog držanja, bili su, kako to naš narod kaže - "slika i prilika". 

Najbolje o tome svedoči primer kada su Milena i Gaga skupili novac da kupe automobil, kada su već zašli u pozne godine. Pre nego su izašli iz stana, videli su na televiziji reklamu u kojoj se pozivaju ljudi na pomoć jednom detetu za operaciju očiju. Suma potrebna za hiruški zahvat bila je srazmerna onoj koju su kod sebe imali Milena i Gaga, pa su oni odlučili da je ipak mnogo bitnije da dete progleda, nego da oni kupe automobil. Tako je i bilo, novac su donirali za operaciju.
- I dobrota sama je ona. Čini se da velika umetnost ne ide bez velike i otvorene duše prema celome svijetu… A ona bi da zagrli celi svet, jer samo tako je bivala sretno biće. Koliko samo nepoznatih akcija solidarnosti i humanitarne pomoći, koje su ona i njen Dragan pokretali da bi pomogli nekim ljudima kojima je pomoć bila potrebna… I nikada to nisu oglašavali javno. Bile su to njihove ljudske, privatne stvari, koje su izvršavali misionarski i gotovo posvećeno. Tako su duboko osećali svoje "...pobratimstvo lica u svemiru - napisao je Rade Šerbedžija o Mileni Dravić.

I žaliće dugo ovi prostori za glasom Milene Dravić, koji je otišao u vetar 14. oktobra 2018. godine, za njenim intervjuima punim topline i ljudskosti. Žaliće dugo Beograd i Srbija što su ostali bez glumačke institucije. Ali, ostaju filmovi za sva vremena, koje je besprolazno pečatirala Milena Dravić.

- I proći će godine i proći će vremena, ali kada se budu tamo negde slagale knjige o svima nama koji smo se bavili filmskom umetnošću, Milena će, siguran sam u to, stajati na prvoj stepenici toga našeg vrtoglavog uspinjanja, tik uz Marlon Branda i Mastrojanija - pisao je Šerbedžija o Mileni.

Bila je inspiracija mnogim umetnicima, a prvi koji joj je napisao pesmu bio je Arsen Dedić. Posvetio joj je stihove pesme "Milena"1983. godine: MILENA

Još je bila tako mala

samo svjetlost, samo pjena

još je bila, što da kažem

niti dete, niti žena

Kao cvijet u tamnom polju

njena glava plava, snena

kao da je među ljude

bila vjetrom donesena

Milena, Milena

poći ćemo izvan grada

zavjesa od kiše pada

nema ovde ničega za nas

Milena, Milena

toliko te čekam, da li znaš

Nitko ne zna s kim je došla

u tu praznu, kasnu uru

ko da nešto vječno traži

na tom dugom, lošem žuru

Svi smo ovdje isti bili

bez adresa, bez imena

kad je pozvala me tiho

da me vodi ruka njena

Milena, Milena

poći ćemo izvan grada

zavjesa od kiše pada

nema ovde ničega za nas

Milena, Milena

toliko te čekam, da li znaš.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Ogledalce, ogledalce

Zoran Živković [05.03.2021.]


Video dana

Maca golman

Anketa

Šta su radili Dijana Hrkalović i Slaviša Kokeza u policiji?

Rezultati