Svet
04. 02. 2025. 18:59 0
Traži se zabrana veštačkog zaslađivača OPASNOG PO ZDRAVLJE
Aspartman, zaslađivač koji je potencijalno opasan po zdravlje, prisutan je u više od 6.000 proizvoda.
Nevladina organizacija Foodwatch, francusko udruženje Liga protiv raka i francuska nutricionistička aplikacija Yuka pokrenule su zajedničku peticiju usmerenu na zabranu aspartama, kontroverznog zaslađivača potencijalno opasnog po zdravlje.
Navedeni cilj ove peticije jeste da se "izvrši pritisak na evropske institucije da zabrane ovaj aditiv a pored toga zahteva se i od država članica Eropske unije da deluju", stoji u zajedničkom saopštenju.Da li je med zdraviji od šećera?
Prirodni zaslađivač povezan sa srčanim i moždanim udarom
Peticija je raširena u jedanaest evropskih zemalja, od kojih devet EU i dve koje nisu članice - Nemačkoj, Austriji, Belgiji, Španiji, Francuskoj, Italiji, Irskoj, Luksemburgu, Holandiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Švajcarskoj.
Prema Foodwatchu, aspartam je prisutan u više od 6.000 proizvoda, a posebno u onima koji imaju oznaku "bez šećera", poput određenih gaziranih pića, jogurta s oznakom 0 posto ili žvakaćim gumama. U Francuskoj je odobren 1988. godine, a izaziva rasprave o rizicima i mogućem negativnom uticaju na zdravlje.
Godine 2023. Svetska zdravstvena organizacija klasifikovala ga je kao "moguće kancerogen za ljude".
- Nema razloga da se dopusti da ljudi budu izloženi riziku od raka koji se potpuno može izbeći i tražimo od naših političara koji donose odluke da preduzmu odgovornost i zabrane ga - poziva Filip Beržero, predsednik Lige protiv raka u tom zajedničkom saopštenju za javnost.
Druge studije primetile su rizike povezane s dijabetesom ili prevremenim porođajem vezano uz konzumaciju aspartama.
Taj aditiv, koji se na etiketama može prepoznati po broju E 951, ponovo je 2013. odobrila EFSA, Evropska agencija za sigurnost hrane odgovorna za ocenjivanje proizvoda na evropskom tržištu hrane.
"Deo studija finansirala prehrambena industrija"
Foodwatch, Liga protiv raka i Yuka zabrinuti su zbog "sukoba interesa", ističu u svom saopštenju.
Naime, "gotovo tri četvrtine studija o aspartamu koje EFSA smatra pouzdanim finansirala je ili je pod uticajem (prehrambene) industrije, što dovodi u pitanje verodostojnost procene rizika, a time i odobrenja aspartama" koje je dala ta evropska institucija, prema izveštaju Foodwatcha o aspartamu objavljenom u utorak.
Ova tri subjekta za zaštitu potrošača i zdravlja već su krajem 2019. zajedno pokrenuli kampanju protiv nitritnih soli u hrani zbog njihove uloge u pojavi određenih karcinoma probavnog sistema, koji su rezultirali promenom recepata kod pojedinih proizvođača.
Komentari 0
ostavi komentar