Svet

Direktno.rs [ Izvor: Večernji list ]

20. 10. 2024. 14:48 0

Procureli tajni dokumenti: Sledi žestok napad, pominje se nuklearno oružje

Dokumenti označeni kao strogo poverljivi, s ograničenjem pristupa na SAD i njihove ključne saveznike, Australiju, Kanadu, Novi Zeland i Ujedinjeno Kraljevstvo, otkrivaju pripreme koje Izrael preduzima za potencijalni napad na Iran.

Sjedinjene Američke Države pokrenule su istragu zbog curenja ovih visoko poverljivih informacija, koje se tiču izraelskih planova za odmazdu. Kako piše CNN, pouzdani izvori potvrdili su autentičnost dokumenata, a jedan američki zvaničnik opisao je ovo curenje kao "duboko zabrinjavajuće". Incident dolazi u veoma osetljivom trenutku za odnose između SAD i Izraela.

Dokumenti, datirani 15. i 16. oktobra, našli su se na internetu nakon što ih je korisnik pod imenom „Middle East Spectator“ objavio na platformi Telegram. Sadrže informacije o izraelskim pripremama, uključujući premeštanje municije i vežbe izraelskog vazduhoplovstva s projektilima vazduh-zemlja, piše Večernji list.

Fokus istrage

Američke vlasti, uključujući FBI, Pentagon i obaveštajne agencije, odmah su pokrenule istragu. Prema rečima zvaničnika, fokus je na tome ko je imao pristup ovim dokumentima i kako su procurili u javnost. FBI nije davao komentare na ovaj slučaj.

Ovaj incident se događa u trenutku kada Izrael planira odgovor na iranske raketne napade od 1. oktobra. Jedan od dokumenata nagoveštava da Izrael poseduje nuklearno oružje, što ta zemlja nikada nije zvanično potvrdila, ali SAD nisu dobile nikakve signale da Izrael namerava da koristi nuklearno oružje protiv Irana.

Narušeni odnosi SAD i Izraela

Majkl Malroj, bivši zamenik pomoćnika ministra odbrane za Bliski istok, istakao je da ovo curenje predstavlja ozbiljno narušavanje poverenja između dve zemlje, dodajući da bi buduća koordinacija između SAD i Izraela mogla biti ugrožena.

Dok su mediji tražili reakcije od Nacionalnog saveta za bezbednost, Kancelarije direktora nacionalne obaveštajne službe i Pentagona, ove institucije odbile su da daju zvanične komentare.

Istraga će takođe ispitati mogućnost hakovanja dokumenata, s obzirom na to da su američke obaveštajne agencije već ranije u avgustu upozorile na opasnost od iranskih hakera. Ovo nije prvi put da su poverljive informacije iz SAD procurile * prošle godine, 21-godišnji pripadnik Nacionalne garde objavio je poverljive informacije na platformi Discord, što je narušilo odnose SAD sa saveznicima, uključujući Južnu Koreju i Ukrajinu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Dugo putovanje u EU

Zoran Živković [16.10.2024.]




Video dana

Izmislili su, konačno, nešto pametno

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati