Svet

[ Izvor: Mediji ]

16. 10. 2024. 16:39 1

Sprema se pakao: Kina preti totalnim uništenjem

Kina se nikada neće obavezati na odricanje od upotrebe sile nad svojim regionom Tajvan, saopštila je danas vlada u Pekingu.

- Spremni smo da težimo perspektivi mirnog ponovnog ujedinjenja sa najvećom iskrenošću i naporima. Ali nikada se nećemo obavezati da ćemo se odreći upotrebe sile - rekao je Čen Binhua, portparol kineske kancelarije za pitanja Tajvana, na redovnom brifingu za štampu u Pekingu.

On je istakao da je to usmereno na mešanje ''spoljašnin sila" i veoma malog broja tajvanskih separatista, a ne većine stanovništva kineskog ostrva, prenosi Rojters.

- Bez obzira koliko Tajvan ima vojnika i koliko oružja nabavi, i bez obzira da li spoljne sile intervenišu ili ne, ako se (Tajvan) usudi da rizikuje, to će dovesti do njegovog uništenja - dodao je Čen.

Potparol je istakao da je Kina uvek spremna da preduzme akcije za odbranu nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Kineski državni mediji izvestili su danas da je predsednik Si Đinping stigao prethodnog dana na ostrvo Dongšan u kineskoj provinciji Fuđijan, gde je 1953. Kina odbila pokušaj invazije tajvanske vojske.

Si je bio na ostrvu kako bi se informisao o naporima da se revitalizuju sela i "prenošenju crvenih gena i jačanju zaštite kulturnog nasleđa", navodi zvanični list Pipls dejli, pozivajući se na boju Komunističke partije.

Si je pozvao zvaničnike iz Fudžijana da promovišu kulturnu razmenu u moreuzu i ''pojačaju etnički, kulturni i nacionalni identitet tajvanskih sunarodnika", navodi novinska agencija Sinhua.

Govoreći novinarima u Tajpeju ranije danas, generalni direktor tajvanskog Biroa za nacionalnu bezbednost Cai Ming-jen rekao je da su kineske vežbe imale suprotan efekat s obzirom na međunarodnu osudu koju su izazvale, posebno iz Vašingtona.

- Vojna vežba kineskih komunista stvorila je negativan efekat jer je učinila da međunarodna zajednica više podržava Tajvan - rekao je on.

Predsednik tajvanskog regiona Lai Čing-te je, u svom govoru prošle nedelje, rekao da Kina nema pravo da predstavlja Tajvan, ali je ostrvo bilo spremno da sarađuje sa vladom u Pekingu u borbi protiv izazova poput klimatskih promena, u znaku dobre volje.

Čen je, sa druge strane, negirao te tvrdnje, navodeći da u ponudi Laia "nije bilo dobre namere".

Kineska vojska je u ponedeljak otvorila mogućnost dodatnih vežbi oko regiona Tajvana u zavisnosti od nivoa navodnih provokacija.

U izveštaju poslatom zakonodavcima, čiju je kopiju pregledao Rojters, Ministarstvo odbrane tajvanskog regiona je navelo da Kina pokušava da legitimiše upotrebu sile protiv Tajpeja, da potkopa vojni moral i da "iscrpi borbenu moć vojske".

- Kao odgovor na ozbiljnost neprijateljske pretnje, vojska nastavlja da održava visok stepen spremnosti i čini sve napore da poboljša obuku i spremnost - navodi se u saopštenju.

Ranije danas, u svom dnevnom ažuriranju kineskih aktivnosti u prethodna 24 sata, Ministarstvo odbrane u Tajpeju je saopštilo da je otkrilo 22 kineska vojna aviona i pet mornaričkih brodova oko Tajvana.

Kina je u proteklih pet godina gotovo svakodnevno slala ratne brodove i ratne avione u blizinu ostrva, piše Rojters.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Pazi, bandera!

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati