Svet

[ Izvor: mediji ]

12. 10. 2024. 11:24 0

Misterija bez rešenja: Gde je navažniji iranski general?

Esmail Kani, vođa elitnih snaga Kuds (Quds) u Iranskoj revolucionarnoj gardi, navodno je živ, ali je pod istragom Irana zbog „velike povrede bezbednosti“, ekskluzivnoprenosi portal Middle East Eye.

Sky News Arabia prenosi da je Kani doživeo srčani udar tokom ispitivanja.

Kani nije viđen u javnosti otkako je Izrael ubio lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha u ciljanom vazdušnom napadu krajem septembra.

Iranski korpus čuvara islamske revolucije (IRGC) otvorio je istragu o tome kako je Izrael uspeo da sazna gde će biti Nasralah, prenosi Jutarnji list.

Middle East Eye izveštava da im je deset izvora u Teheranu, Bejrutu i ​​Bagdadu, uključujući izvore bliske Hezbolahu i IRGC-u, reklo da su Kani, jedan od najviših iranskih generala, i njegov tim pritvoreni dok traje istraga.

Opisuju da je u „kućnom pritvoru“ dok ga ispituju zvaničnici pod direktnim nadzorom iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hamneija.

Kani je postao šef snaga Kudsa nakon što su SAD ubile prethodnog vođu Kasema Solejmanija u januaru 2020. Izrael je ubio većinu ljudi iz vojnog vrha Hezbolaha u poslednja dva meseca.

Zbog toga su se pojavile sumnje da su možda i visoki iranski komandanti kompromitovani. Pojačale su se kada je navodno Nasralahov naslednik Hašem Safiedin ubijen u još jednom napadu na tajnu podzemnu bazu Hezbolaha, iako to još nije zvanično potvrđeno.

Smatra se da je ubijen na sastanku Hezbolahovog veća za Šuru, koje uključuje lidere. U roku od nekoliko minuta nakon njegovog dolaska, Izrael je izveo udar koji je srušio četiri stambene zgrade.

Qaani je stigao u Liban dva dana nakon Nasralahovog ubistva, u pratnji nekoliko komandanata IRGC-a „da bi procenili situaciju na terenu“, rekli su izvori za Middle East Eye.

Navode i da je Kani trebalo da prisustvuje sednici saveta, na poziv Safiedina, ali se u poslednjem trenutku izvinio jer neće prisustvovati.

- Izrael je izveo napad na mesto održavanja ovog sastanka koji je bio jači od onog na Nasralaha. Safiedinova glava je bila ono što se tražilo i niko drugi -  prema izvoru bliskom Hezbolahu.

Nije jasno gde je sada Kani, nakon napada na Safiedina sa njim su izgubili kontakt. Pretpostavlja se da je i on ubijen, ali izvori kažu da nije ranjen, niti je bio sa Safiedinom na sastanku. Njih osam tvrdi da je u Teheranu, a ostali kažu da je i dalje u Bejrutu.

- Iranci imaju ozbiljne sumnje da su se Izraelci infiltrirali u Korpus čuvara islamske revolucije, posebno one koji rade u libanskoj sferi, pa su svi oni trenutno pod istragom. Istraga je još u toku i sve mogućnosti su otvorene - rekao je jedan komandant oružane frakcije za Middle East Eye.

Istraga se navodno fokusirala i na poslednja kretanja brigadnog generala Abasa Nilforušana, komandanta IRGC-a koji je ubijen zajedno sa vođom Hezbolaha.

- Proboj je bio 100 odsto iranski i nema nikakve sumnje u vezi s tim - rekao je novinarima izvor blizak Hezbolahu.

On dodaje da je ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanija u Teheranu u julu povećalo sumnje da su iranske snage kompromitovane.

- Iranci sada pokušavaju da utvrde razmere proboja i njegov izvor. Proboj je ogroman i prouzrokovani gubici su veći nego što je iko mogao očekivati -  zaključuju izvori za Middle East Eye.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Probaj i ti, zabavno je

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati