Svet

[ Izvor: Danas ]

11. 10. 2024. 18:11 1

5 zahteva Zelenskog Evropi

Počev od juče, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na turneji koja je trajala 36 sati po glavnim evropskim prestonicama, s ciljem da od najviših zvaničnika Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i novog generalnog sekretara NATO-a, izdejstvuje dodatnu vojnu pomoć, piše Politico.

Budući da je Ukrajina pod pritiskom ruske vojske koja napreduje uprkos velikom broju žrtava, Zelenski želi da osigura podršku zemlji pre predstojećih predsedničkih izbora u SAD-u koji bi mogli narušiti odnos Kijeva s njegovim ključnim saveznikom.

Ova turneja dogovorena je u zadnji tren zbog uragana Milton, koji je naterao američkog predsednika Džo Bajdena da otkaže put u Nemačku.

U subotu je u američkoj bazi Ramštajn trebalo da presedava samitom Ukrajinske obrambene kontaktne grupe s ciljem koordinacije vojne pomoći Kijevu – što je trebala biti prilika da se Zelenski na jednom mestu obrati svojim ključnim saveznicima.

Sad ih, međutim, mora posećivati jednog po jednog. Najpre je u Londonu svoj plan predstavio premijeru Kiru Starmeru i šefu NATO-a Marku Ruteu. Rekao je da njegov plan „ima za cilj da stvori uslove za pravedan kraj rata i da Ukrajina može pregovarati samo s jake pozicije.“

 Takođe je još jednom zatražio dozvolu da Ukrajina koristi donirano oružje za napade unutar Rusije, nešto što SAD blokira.

- Pravno je to moguće jer je Ukrajini dopušteno da koristi svoje oružje, ako može pogoditi mete u Rusiji i ako te mete predstavljaju pretnju po Ukrajinu. No, odluka o tome uvek je na pojedinim saveznicima - rekao je Rute.

Zelenski je iste molbe uputio predsedniku Francuske Emanuelu Makronu u Parizu pre nego što je završio dan u Rimu s premijerkom Đorđom Meloni, koja snažno podržava Kijev, ali je nepokolebljiva da se italijansko oružje ne može koristiti za napade unutar Rusije.

Nakon jutrošnjeg doručka s papom, Zelenski odlazi u Berlin gde će se susresti s kancelarom Olafom Šolcom - najvećim vojnim pristalicom Ukrajine nakon SAD-a, koji ipak odbija da donira dalekometne krstareće rakete Taurus iz straha da ne isprovocira Rusiju.

Ukrajinci tvrde da ne pokušavaju da dogovore primirje

Čim je Zelenski krenuo na putovanje, ukrajinski zvaničnici su se trudili da demantuju glasine da ukrajinski predsednik pokušava da dogovori primirje.

- Imamo plan pobede koji ima za cilj da podstakne sprovođenje formule mira. Ne govorimo ni o čemu drugom - rekao je za Politico Zelenskijev saradnik Dmitro Litvin.

Politico je analizirao pet glavnih ciljeva Zelenskog uoči turneje i procenio šanse na lestvici od 1 do 5, pri čemu 1 znači da nema gotovo nikakve šanse.

1. Ulazak u NATO

Određena garancija prema članstvu u NATO-u u Kijevu smatraju jedinim načinom da se spreči još jedan ruski napad.

Andrij Jermak, šef kabineta Zelenskog, nedavno je rekao da je poziv Ukrajini da se pridruži NATO-u deo plana pobede i pozvao saveznike da ignorišu ruske pretnje eskalacijom.

Ali neće biti jednostavno dobiti jasnu pozivnicu u skorije vreme. Iako je NATO rekao da je Ukrajina na putu da se jednog dana pridruži, nema vremenskog okvira, a među skepticima oko članstva su i SAD i Nemačka.

Umesto toga, Kijev je krenuo s potpisivanjem 20 bilateralnih sporazuma s raznim saveznicima s ciljem stvaranja čvršćih sigurnosnih veza, ali to ipak nisu sigurnosne garancije koje daje članstvo u NATO-u.

Šanse za uspeh: 1

2. Zaštita ukrajinskog vazdušnog prostora

Praktičan potez bio bi dovesti zapadne saveznike blizu prve linije ratišta – Poljsku i Rumuniju – kako bi koristili svoju protivvazdušnu obranu za obaranje ruskih bespilotnih letelica i projektila iznad zapadne Ukrajine.

Zasad je to problem jer su saveznici zabrinuti da ne uđu u direktan sukob s Rusijom.

To je izazvalo nezadovoljstvo u Kijevu, jer su diplomate ukazivali da SAD koristi svoju protivavzdušnu obranu kako bi oborio nadolazeće iranske projektile. Kijev poziva na istu odlučnost u zaštiti Ukrajine od ruskih zračnih napada.

Šanse za uspeh: 1

Povezano pitanje je uveravanje saveznika da pošalju više sisitema PVO koje ukrajinska vojska može sama rasporediti, poput novih sistema Patriot i francusko-talijanskog SAMP/T. Uprkos obećavajućim izjavama tokom leta, isporuke su presušile, ali obećanja se nastavljaju.

Šanse za uspeh: 4

3. Pravo na napade unutar Rusije

Kao što je jasno dao do znanja na sastanku sa Starmerom i Ruteom, Zelenski se snažno zalaže za preispitivanje ukrajinskih ograničenja za napade doniranim oružjem na ciljeve unutar Rusije.

Uprkos podršci Rutea, glavni saveznici strahuju da bi dopuštanje dubinskih udara moglo izazvati širenje rata ili čak ruski nuklearni odgovor.

Šanse za uspeh: 1

4. Ponovno otvaranje pitanja Taurusa

SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Italija isporučile su Ukrajini ograničene zalihe dalekometnih projektila - i ne žele da se koriste unutar Rusije. Nemačka je uporno odbijala da isporuči svoje moćne krstareće projektile Taurus.

Uprkos pritisku svojih koalicionih partnera da promeni stav, Šolcov odgovor bio je dosledan i kategoričan „nein“.

Iako Berlin ima oko 1,4 milijarde evra, kako tvrdi, novih sredstava za paket potpore u naoružanju, male su šanse da će Zelenski u petak u Berlinu izdejstvovati promenu stava u vezi s projektilima Taurus.

Šanse za uspeh: 1

5. Učiniti Ukrajinu arsenalom demokratije

Ukrajinska vlada takođe želi da usmeri ulaganja u vlastitu industriju oružja, što bi podstaklo njenu privredu i snadbelo je oružjem koje može upotrebiti protiv Rusije, a da ne mora gnjaviti saveznike.

Obrambene kompanije kao što su Rheinmetall, Nammo i Saab već su dogovorile neki oblik lokalnih proizvodnih programa za artiljeriju i oklopna vozila. Danska, Kanada i Litvanije takođe daju direktne narudžbe ukrajinskim kompanijama.

Zelenski je u ponedeljak rekao da je plan bio da se pogura to pitanje tokom subotnjeg sastanka u Ramštajn.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Probaj i ti, zabavno je

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati