Svet

[ Izvor: mediji ]

11. 10. 2024. 17:06 0

Ankete iznenadile: Tramp i Kamala izjednačeni

Američka demokratska potpredsednica Kamala Haris i bivši republikanski predsednik Donald Tramp uživaju podjednaku podršku u sedam ključnih saveznih država koje bi mogle da odluče ishod predsedničkih izbora u novembru, pokazala ja predizborna anketa Volstrit žurnala.

Prema anketi, Haris ima marginalnu prednost od dva postotna boda u Arizoni, Džordžiji i Mičigenu, a Tramp vodi za šest postotnih bodova u Nevadi te za jedan u Pensilvaniji. Izjednačeni su u Severnoj Karolini i Viskonsinu.

Anketa u kojoj je učestvovalo 600 registrovanih birača sprovedena je između 28. septembra i 8. oktobra s marginom greške od četiri postotna boda u svakoj saveznoj državi.

Rezultati odgovaraju drugim predizbornim anketama koje predviđaju tesnu trku pre izbora 5. novembra dok američke glasače najviše muče pitanja poput privrede, migracije, ženskih prava i demokratskih vrednosti.

Anketa Rojters/Ipsos je ove nedelja takođe prognozirala mrtvu trku na nacionalnoj osnovi, pri čemu je Haris imala neznatno vođstvo od 46 posto prema Trampovih 43.

Istraživanja stavova birača u sedam ključnih saveznih država mogu biti važan pokazatelj s obzirom na činjenicu da rezultati u pojedinim državama odlučuju ko će biti pobednik izbora.

Haris (59) osvojila bi tesnu većinu u elektorskom sistemu ako pobedi u državama u kojima ima prednost prema anketi Volstrit žurnala.

Trampu (78) je ovo treća uzastopna kandidatura za Belu kuću nakon što je izgubio od aktuelnog predsednika Džoa Bajdena 2020. godine. I dalje lažno tvrdi da je poražen zbog raširene prevare birača. Istovremeno je suočen s krivičnim optužbama zbog pokušaja da poništi izborne rezultate. On poriče optužbe.

Haris je postala demokratska kandidatkinja nakon što je Bajden odustao od reizbora u julu. Haris je bivša američka senatorka, državna tužiteljka Kalifornije i lokalna tužiteljka koja nastoji da unese svežu viziju Amerike i oživi demokratsku koaliciju mladih birača, Afroamerikanaca i žena iz predgrađa, a istovremeno odvlači neke republikanske glasače.

- Ovo je mrtva trka - rekao je za Volstrit žurnal republikanski anketar Dejvid Li, koji je sproveo istraživanje s demokratom Majklom Bosijanom.

Više birača reklo je da podržava Trampa u pogledu privrede i migracije, dok više njih smatra da bi Haris bolje obavila posao u pitanjima stanovanja, zdravstvenoj zaštiti i zaštiti za ljude poput njih, pokazala je anketa.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Probaj i ti, zabavno je

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati