Svet

[ Izvor: Mediji ]

10. 10. 2024. 20:49 0

"Donosili su decu sa ranama od metka u glavi": Ispovesti lekara iz Gaze

Lekari koji u ratom razorenoj Gazi leče ljude ispričali su sa kakvim su se sve stvarima susretali. Mnogi od njih su svedočili o teško ranjenim i ubijenim civilima, a najpotresnije su priče o deci koju su im donosili sa ranama od metka na glavi.

Doktor Feroz Sidva je volontirao u bolnici u Kan Junisu dve nedelje, a za to kratko vreme je svedočio stravičnim prizorima. On je u saradnji sa Njujork tajmsom intervjuisao svoje kolege iz različitih bolnica u Gazi.

- Radio sam kao hirurg u Gazi od 25. marta do 8. aprila. Volontirao sam u Ukrajini i Haitiju, a odrastao sam u Flintu, Mičigen. Video sam nasilje i radio u ratnim zonama. Ali od mnogih stvari koje su se isticale tokom rada u bolnici u Gazi, jedna me je posebno pogodila: Gotovo svakog dana dok sam bio tamo, video sam novo malo dete koje je pogođeno u glavu ili grudi, a gotovo svi su kasnije preminuli. Ukupno trinaest. U to vreme, pretpostavio sam da je ovo delo posebno sadističkog vojnika u blizini. Ali nakon što sam se vratio kući, upoznao sam lekara urgentne koji je radio u drugoj bolnici u Gazi dva meseca pre mene. ‘Nisam mogao da verujem koliko sam dece video pogođenih u glavu’, rekao sam mu. Na moje iznenađenje, odgovorio je: ‘Da, i ja isto. Svakog dana - ispričao je Sidva.

Fotografije rendgenskih snimaka pogođene dece je objavila dr Mimi Sajed, koja je radila u Kan Junisu od 8. avgusta do 5. septembra.

Rekla je:

- Imala sam više pacijenata pedijatrijske dobi, uglavnom mlađe od 12 godina, koji su bili pogođeni u glavu ili levu stranu grudi. Obično su to bili pojedinačni hici. Pacijenti su dolazili mrtvi ili u kritičnom stanju i ubrzo nakon dolaska umirali.

Ogromna količina informacija o razmerama razaranja u Gazi prikupljena je putem satelitskih podataka, humanitarnih organizacija i Ministarstva zdravlja Gaze.

Međutim, Izrael ne dozvoljava novinarima ili istražiteljima ljudskih prava ulazak u Gazu, osim malog broja novinarskih putovanja sa izraelskom vojskom, a priče palestinskih novinara iz Gaze nisu dovoljno čitane, uprkos neverovatnim rizicima koje preuzimaju da bi izveštavali odatle.

Ali postoji grupa nezavisnih posmatrača koji su ovaj rat videli sa terena, iz dana u dan: volonterski zdravstveni radnici.

- Kroz lične kontakte u medicinskoj zajednici i mnogo pretraživanja na internetu, uspeo sam da stupim u kontakt sa američkim zdravstvenim radnicima koji su radili u Gazi od 7. oktobra 2023. godine. Mnogi imaju porodične ili verske veze sa Bliskim istokom. Drugi, poput mene, nemaju, ali su osetili potrebu da volontiraju u Gazi iz različitih razloga. Koristeći pitanja zasnovana na sopstvenim zapažanjima i razgovorima sa kolegama doktorima i medicinskim sestrama, sarađivao sam sa Tajms Opinion kako bih ispitao 65 zdravstvenih radnika o onome što su videli u Gazi. Pedeset sedam, uključujući mene, bilo je voljno da podeli svoja iskustva. Ostalih osam učestvovalo je anonimno, ili zbog toga što imaju porodicu u Gazi ili na Zapadnoj obali, ili zbog straha od odmazde na radnom mestu - ispričao je Sidva.

Kako je rekao 44 intervjuisana lekara i medicinskih tehničara je videlo više slučajeva male dece upucane u glavu ili u grudi u Gazi.

- Jedne večeri na odeljenju za urgentnu medicinu u roku od četiri sata sam video šestoro dece uzrasta od pet do 12 godina sa ranom od metka u lobanji -  ispričao je dr Mohamad Rasoul Abu-Nuvar.

- Pedijatrijski pacijenti sa prostrelnim ranama lečeni su na podu, često su krvarili na podu bolnice zbog nedostatka prostora, opreme, osoblja i podrške. Mnogi su nepotrebno umrli - rekla je medicinska sestra Nina Ng.

Dr Mark Perlmuter je rekao da je video nekoliko dece upucane sa ranama od metka velike brzine, i u glavu i u grudi.

- Naš tim je brinuo o četvoro-petoro dece, uzrasta od 5 do 8 godina, koja su sva pogođena pojedinačnim hicima u glavu. Svi su se u isto vreme javili u Hitnu pomoć. Svi su umrli - rekao je dr Irfan Galarija.

Bolničarka Ranija Avaneh je videla dete pogođeno u vilicu.

- Bio je potpuno budan i svestan šta se dešava. Zurio je u mene dok se gušio svojom krvlju dok sam pokušavala da je isišem slomljenim aparatom za usisavanje - rekla je ona.

Doktor Kavaja Ikram je video trogodišnjaka i petogodišnjaka sa po jednom rupom od metka na glavi.

- Na pitanje šta se dogodilo, njihov otac i brat su rekli da im je rečeno da se Izrael povlači iz Kan Junisa. Pa su se vratili da vide da li je nešto ostalo od njihove kuće. Tamo je, rekli su, čekao snajperista koji je upucao oba deteta.

Među žrtvama su bila i deca mlađa od dve godine.

Doktorka Alija Katan je videla 18-mesečnu devojčicu sa prostrelnom ranom na glavi.

- Videla sam mnogo dece. Po mom iskustvu, prostrelna rana je često bila u glavi. Mnogi su imali neizlečivo, trajno oštećenje mozga. Bila je skoro svakodnevna pojava da deca pristižu u bolnicu sa prostrelnim ranama u glavi - rekao je dr Ndal Fara.

Oni su videli i slučajeve gde su deca umirala od gladi, bolesti i povreda koje bi inače bile izlečive.

- Ono što su američki lekari i medicinske sestre videli iz prve ruke u Gazi trebalo bi da oblikuje politiku Sjedinjenih Država prema Gazi. Smrtonosna kombinacija onoga što Human Rights Watch opisuje kao neselektivno vojno nasilje, onoga što Oxfam naziva namernim ograničavanjem hrane i humanitarne pomoći, gotovo univerzalnog raseljavanja stanovništva i uništavanja zdravstvenog sistema ima katastrofalne posledice na koje su mnogi stručnjaci za Holokaust i genocid upozorili pre skoro godinu dana - navodi doktor Sidva.

Kako je rekao, američki zakon i politika dugo su zabranjivali transfer oružja nacijama i vojnim jedinicama koje učestvuju u teškim kršenjima ljudskih prava, posebno — kako jasno naglašava ažuriranje američke politike o konvencionalnom transferu oružja iz 2023. godine — kada su ta kršenja usmerena na decu.

- Teško je zamisliti ozbiljnija kršenja ovog standarda od redovnog pucanja u glave male dece, novorođenčadi i njihovih majki koje umiru od gladi zbog blokirane humanitarne pomoći i uništene infrastrukture za vodu, kao i uništenog zdravstvenog sistema - rekao je.

On je pozvao SAD da hitno reaguje i prestane da šalje vojnu pomoć Izraelu.

- U proteklih 12 meseci, naša vlada je imala moć da zaustavi protok američke vojne pomoći Izraelu. Umesto toga, dolivali smo ulje na vatru pri svakoj prilici, isporučivši preko 50.000 tona vojne opreme, municije i naoružanja od početka rata, prema ažuriranim podacima Ministarstva odbrane Izraela iz kraja avgusta. To se svodi na prosečno više od 10 transportnih aviona i dva teretna broda oružja nedeljno. Sada, nakon više od godinu dana razaranja, procene palestinskih žrtava kreću se od desetina hiljada do stotina hiljada. Međunarodni komitet spasa opisuje Gazu kao ‘najopasnije mesto na svetu za humanitarne radnike, kao i za civile’. UNICEF ocenjuje Gazu kao ‘najopasnije mesto na svetu za decu’. Oxfam izveštava da u Al-Mavasi, oblasti koju je Izrael proglasio za humanitarnu bezbednu zonu u Gazi, postoji jedan toalet na svakih 4.130 ljudi. U napadu 7. oktobra i u ratu koji je usledio ubijeno je najmanje 1.470 Izraelaca. Polovina talaca koji su ostali u Gazi navodno su mrtvi. I dok američki zvaničnici optužuju Hamas da produžava rat i ometa pregovore, izraelski mediji konstantno izveštavaju da je premijer Benjamin Netanjahu sabotirao pregovore o prekidu vatre s Hamasom i Hezbolahom, dok je nepromišljeno eskalirao sukob umesto da postigne dogovor koji bi mogao ostvariti mnoge od Izraelskih ratnih ciljeva, uključujući oslobađanje izraelskih talaca - rekao je Sidva.

Kako je rekao administracija Džoa Bajdena i Kamale Haris ne može reći da nije znala šta rade.

- Osam sadašnjih američkih senatora, 88 članova Predstavničkog doma, 185 advokata (uključujući desetine iz administracije) i 12 državnih službenika (koji su dali ostavke u znak protesta zbog naše politike prema Gazi) rekli su administraciji da je nastavak naoružavanja Izraela nezakonit prema američkom zakonu…Zajedno, Izrael i Sjedinjene Države pretvaraju Gazu u pustu divljinu. Ali nikada nije prekasno da se promeni kurs: mogli bismo zaustaviti izraelsko korišćenje našeg oružja, municije, avionskog goriva, obaveštajnih i logističkih podrški tako što bismo ih obustavili, i mogli bismo zaustaviti dotok oružja svim stranama najavom međunarodnog embarga na oružje Izraelu i svim palestinskim i libanskim oružanim grupama. Sprovođenje američkih zakona koji zahtevaju obustavu vojne pomoći Izraelu bio bi potez sa širokom podrškom: humanitarne organizacije, desetine članova Kongresa, većina Amerikanaca i ogromna većina članica Ujedinjenih nacija se slažu. Ovaj užas mora prestati. Sjedinjene Države moraju prestati da naoružavaju Izrael. A nakon toga, mi Amerikanci moramo ozbiljno da preispitamo sebe - zaključio je lekar u opširnom eseju za Njujork tajms.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Napadnut krokodil

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati