Svet

[ Izvor: Mediji ]

09. 10. 2024. 17:58 1

Zelenski u Dubrovniku predstavio plan za kraj rata

Predsednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski domaćini su 3. sastanka na vrhu Ukrajina - Jugoistočna Evropa, koji se danas održava u Dubrovniku. Na samitu je Zelenski predstavio svoj plan za kraj rata u Ukrajini.

- Zahvaljujemo vam se na gostoprimstvu dece, ranjenih boraca. Hvala vam što ste učestvovali na samitu mira i zaista ste svi pokušali da okončate ovaj rat na pravedan način, što je za nas od najveće važnosti. Želimo stabilnost, ali ona je postala resurs, veoma važan u međunarodnim odnosima - istakao je Zelenski .

On je kazao da je Rusija pretnja i drugim zemljama.

- Naravno, ruska agresija predstavlja i pretnju stabilnosti Istočne Evrope. Sve ove pretnje iz Moskve su stvarne. Ona želi da destabilizuje Evropu na Balkanu i Baltiku mešanjem u živote drugih zemalja. Upravo zbog toga mi moramo ojačati naše kapacitete za borbu protiv destabilizacije Evrope i sveta. Ovakvi bilateralni bezbednosni sporazumi, kojih imamo ukupno 26, su ključni za strukturu Evrope. Ruski rat protiv nas, naših ljudi, pokazao je svetu kako izgleda moderno ratovanje - kaže Zelenski i dodaje da je Ukrajina danas u stanju da proizvodi modernije oružje, koje će takođe dati snagu arsenalima drugih zemalja.

Zelenski je ukazao na to da Evropa mora da ostane ujedinjena.

- Uprkos političkim napetostima, moramo osigurati da evropsko jedinstvo ostane stabilno i da Evropa bude ujedinjena. Bez jedinstva nema mira. Procesi intergracije koji su počeli, moraju ići prema svom kraju. Sve demokratske nacije Evrope moraju u tome da učestvuju. Nadam se da ćemo članstvo u EU-u uskoro postići i pokušao bih da vas podstaknem na blisku saradnju s državama kandidatkinjama kako bi proces pristupanja bio što glatkiji - poziva na saradnju Zelenski i dodaje:

- Govorimo i o onome što treba ponovno izgraditi, a što je Rusija uništila, ali isto tako i o novoj snazi - o industrijskoj, društvenoj i svemu ono što će doprineti našoj uspešnosti na globalnom tržišnom takmičenju. To bi trebalo da bude nešto poput Maršalovog plana za Evropu - izjavio je Zelenski u Dubrovniku.

Spominjući plan primirja, Zelenski je rekao sledeće:

- Do novembra će dokument biti spreman i sadržavaće uslove potrebne za završetak rata. Verujem da ćete svi ovde biti uključeni u proces.“ Kako navesti Rusiju i one koji su odgovorni za rat da slede mirovni sporazum?

- Ukrajina odgovara i ovakvim akcijama poput ovog samita kako bi se ostvarila čvrsta stabilnost. Rusija će izgubiti svoju sposobnost da bude pretnja celoj Evropi. Naš plan predstavljen je SAD-u i verujem da će nam to pomoći postići ciljeve. Prva tačka koncentriše se na to je li deficit geopolitičke bezbednosti u Evropi nešto što se može rešiti? Reši li se to, Putin bi, verujemo, mogao da izgubi svoju geopolitičku snagu i Rusija bi mogla da prestane da se meša u slobodu država s kojima graniči - poručuje Zelenski.

- Rat bi trebalo da bude gotov do 2025. i to odlučnom akcijom. Italija, Nemačka, Velika Britanija, Francuska, zajedno s predsednikom Bajdenom rade na sigurnosti u Evropi. Zajedno možemo postići sve što želimo - poručio je na kraju svog obraćanja Zelenski.

Pre govora su Zelenski i Plenković potpisali u ime Ukrajine i Hrvatske Sporazum o dugoročnoj saradnji i podršci. Obe zemlje ponavljaju svoju najoštriju osudu ničim izazvanog, neopravdanog i nezakonitog aktuelnog agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine i privremene okupacije državnog područja Ukrajine, što predstavlja očito kršenje međunarodnog prava, uključujući Povelju UN, Helsinški završni akt i Parisku povelju.

Na samitu će sve učesnice potpisati Deklaraciju čije glavne tačke uključuju osudu ruske agresije, podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine uključujući poluostrvo Krim, podršku mirovnom planu predsednika Zelenskog, zahtev za procesuiranje ratnih zločina u Ukrajini, podršku evrointegracijama Kijeva i članstvu u NATO (kada se za to steknu uslovi) te podršku energetskoj bezbednosti i obnovi Ukrajine nakon završetka rata.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Džekpot

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati