Svet

[ Izvor: Mediji ]

02. 10. 2024. 16:14 0

Rusi bacili najmoćniju bombu (VIDEO)

Na društvenim mrežama se šire izveštaji da su ruske snage pogodile ukrajinski grad Vovčansk u oblasti Harkova koristeći izuzetno moćnu bombu, za koju neki tvrde da je termobarično oružje ODAB-9000.

Snimci koji kruže pokazuju nešto što izgleda kao razorna eksplozija u centru grada. Prema nekim ruskim blogerima, eksploziju je izazvao ODAB-9000, koji se naziva i "otac svih bombi". Drugi tvrde da je u pitanju termobarična bomba FOAB-1500.

Šta je ODAB-9000?

Veruje se da je ODAB-9000 najmoćnija ruska termobarična bomba, dizajnirana da stvori masivni udarni talas sposoban da izazove široko rasprostranjeno uništenje na velikoj površini. Da je napad zaista izvršen sa njim, ovo bi bila prva zabeležena upotreba ODAB-9000 u borbi.

Termobarično oružje funkcioniše tako što koristi kiseonik iz okolnog vazduha za stvaranje intenzivne eksplozije i udarnog talasa. ODAB-9000 se smatra uglavnom eksperimentalnim, jer je testiran samo jednom 2007. godine i nije potvrđen kao deo ruskog standardnog arsenala, piše Kiiv Post.

Do sada je FAB-3000, još jedna velika bomba, bila najrasprostranjenija teška vazdušna municija u Rusiji, koja je nadograđena sistemom za navođenje, koji omogućava precizne udare po utvrđenim ciljevima.

Međutim, sama snaga eksplozije u Vovčansku dovela je do široko rasprostranjenih spekulacija da je možda korišćeno nešto mnogo moćnije, kao što je ODAB-9000.

Koliko je verovatno da je ODAB-9000 odbačen?

Ukrajinski specijalizovani vojni sajt Difens ekspres doveo je u sumnju ovu teoriju, s obzirom da se ova bomba, u svom originalnom dizajnu, baca direktno iznad mete, a da su nosači strateški bombarderi poput Tu-160, Tu-95 ili Tu- 22M3.

Raspoređivanje takvog oružja u sadašnjim uslovima je malo verovatno, piše Defens ekspres, jer bi gotovo sigurno dovelo do gubitka ruskog bombardera od ukrajinskih raketa zemlja-vazduh.

Jedini poznati slučaj da je Ruska Federacija koristila Tu-22M3 za bacanje bombi bila je opsada Mariupolja, gde je rizik bio minimalan zbog ograničenih pretnji protivvazdušne odbrane.

Štaviše, video snimak napada na Vovčansk čini se da pokazuje eksploziju vođene bombe u klasi od 1500 kg ili 3000 kg, što bi sugerisalo da je korišćeno oružje verovatnije bila vođena bomba FAB-3000 ili manja termobarična bomba ODAB-1500 bomba.

Bombe ODAB-1500 i FAB-3000 se obično bacaju sa lovaca-bombardera Su-34, a njihova upotreba je sve češća na bojnom polju, piše Kiiv Post.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Džabe teretana i mišići

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati