Svet

[ Izvor: mediji ]

25. 09. 2024. 11:47 0

Kapitalac Sudnjeg dana: Neočekivani ulov dvojice ribara (FOTO)

Dva ribara u Australiji su ulovila "oarfish", odnosno ribu veslo ili "ribu sudnjeg dana", kako je mnogi nazivaju. Ova džinovska riba je zaista redak prizor, a opisuje se i kao najjezivija riba koja luta morima.

Ulov se dogodio prošle nedelje kada je skiper Kurtis Peterson, iz kompanije Tiwi Islands Adventures, vodio čarter grupu u ribolov kod ostrva Melvil, a fotografija je objavljena na profilima te kompanije i na stranici Fishing Australia TV.

- Prvi put čujem da je neko upecao takvu ribu. Uglavnom ih pronađu kad već plutaju mrtve. Ima želatinast ukus, nije baš preterano ukusna za jelo - rekao je ribar Aleks Džulijus lokalnim medijima i dodao da ova riba nije poslastica. 

Riba veslo je, inače, vrsta ribe iz reda koštunjača za koju se dugo verovalo da je izumrla pre oko 66 miliona godina, zajedno sa dinosaurusima. Međutim, 1938. godine kod obala Južne Afrike otkriven je živi primerak, što je izazvalo veliko iznenađenje u naučnoj zajednici. Ova riba je takozvani živi fosil, jer se njena vrsta nije bitno menjala milionima godina.

Karakteristična je po rebrastim perajama, koja podsećaju na udove kopnenih životinja, što je čini posebno zanimljivom za naučnike u proučavanju evolucije. Povezuje se sa drevnom (i netačnom) japanskom legendom da predskazuje zemljotres, zbog čega je i dobila naziv riba sudnjeg dana.  

Prema japanskoj mitologiji, ove ribe izlaze na površinu i nasukaju se pred zemljotres, a vest da je riba primećena u plitkim vodama zabrinula je meštane. Strahove je dodatno povećala činjenica da su ribe počele da izlaze na obalu dve godine pre katastrofalnog zemljotresa i cunamija u Fukušimi, koji se dogodio 2011. godine. Iako su naučnici opovrgli ovu ideju i dobro je poznato da se zemljotresi ne mogu predvideti, mit i dalje postoji.

Susret sa ovom vrstom ribe je izuzetno retka pojava, a ono što je zanimljivo je da se slična vrsta može naći i u Jadranskom moru. 

- U Jadranu živi vrsta iz ovog roda, koju zovemo mačsrebrnjak (Trachipterus trachipterus). Znači, ovo je jedna iz porodice mačeva (Trachipteridae), ali to nije, kako je prvobitno opisano, Oarfish (Reegalecus). Ovo je zapravo vrsta sabljarke koja živi u Pacifiku (Trachipterus jacksonesis) - rekao je za portal Morski.hr Pero Ugarković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Čas gastronomije

Zoran Živković [23.09.2024.]




Video dana

Neuhvatljiva veverica

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati