Svet

[ Izvor: Mediji ]

21. 09. 2024. 08:14 0

Stigla potvrda: Ubijen visoki komandant Hezbolaha

Hezbolah je rano jutros potvrdio da je ubijen visoki vojni zapovednik te libanske grupe, Ibrahim Akil.

U saopštenju Hezbolaha navedeno je da je ubijen "jedan od vrhovnih vođa" te grupe, ali nisu izneti detalji, prenosi Rojters.

Izraelska vojska i neimenovani bezbednosni izvor u Libanu naveli su da je Akil ubijen u izraelskom napadu na Bejrut u petak.

Palestinska militantna grupa Hamas izrazila je žaljenje zbog ubistva Akila, opisujući to kao "zločin i ludost", za koje će, kako je navedeno, "Izrael platiti cenu".

U jučerašnjem vazdušnom napadu izraelske vojske na predgrađe Bejruta ubijeno je najmanje 12 osoba, a 66 je ranjeno, od kojih je devet u teškom stanju, saopštilo je libansko Ministarstvo zdravlja, a preneo AP.

Izraelska vojska saopštila je juče da je izvela "ciljani napad" na libansku prestonicu, dok su dva bezbednosna izvora rekla Rojtersu da je pogođeno južno predgrađe Bejruta i da je na meti napada bio jedan od vođa Hezbolaha.

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari izjavio je da je u napadu na južni kvart Dahija u Bejrutu bio meta i da je ubijen Ibrahim Akil, komandant Hezbolahovih elitnih Radvan snaga, kao i 10 drugih operativaca Hezbolaha.

Akil je bio u najvišem vojnom telu Hezbolaha, Savetu za džihad, a SAD su ga sankcionisale zbog učešća u dva teroristička napada 1983. godine u kojima je ubijeno više od 300 ljudi u američkoj ambasadi u Bejrutu i kasarni američkog marinskog korpusa.

Jučerašnji udar na Bejrut je prvi izraelski napad takvih razmera na libansku prestonicu posle više meseci, a izveden je nakon što je Hezbolah zasuo raketama severni Izrael u znak odmazde zbog masovnog napada ranije ove nedelje u kojem su pejdžeri i voki-tokija članova Hezbolaha eksplodirali u isto vreme.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Supermen poza

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati