Svet

[ Izvor: Mediji ]

19. 09. 2024. 22:37 0

Više od milion žrtava: Rat u Ukrajini jedan od najsmrtonosnijih u evropskoj istoriji

Rat u Ukrajini postao je jedan od najsmrtonosnijih konflikata u Evropi, pri čemu Rusija beleži veće gubitke. Britanska vojna obaveštajna služba procenjuje da je Rusija pretrpela više od 610.000 žrtava (poginulih i ranjenih), dok ukrajinsko Ministarstvo odbrane ovu cifru procenjuje na oko 635.000.

Ruske taktike, uključujući masovne talase pešadije i loš kvalitet trupa, doprinose ovako visokom broju gubitaka.

Ukrajinski gubici su, takođe, značajni, s nekim procenama koje ukazuju na to da njihov ukupan broj iznosi oko 480.000 (80.000 poginulih i 400.000 ranjenih).

Za razliku od Rusije, ukrajinske snage imaju viši odnos ranjenih prema poginulim, a neki od njih se mogu vratiti na bojno polje, u zavisnosti od težine povreda.

Ruski gubici

- Rat u Ukrajini bio je skup poduhvat za Rusiju, posebno u pogledu vojnika. Od početka sukoba, Rusija je verovatno pretrpela više od 610.000 žrtava (poginulih i ranjenih) - procenjuje britanska vojna obaveštajna služba u svojoj najnovijoj analiti rata.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane procenjuje ruske gubitke čak i višim, na oko 635.000.

Jedan od glavnih razloga za veoma visoke gubitke Kremlja su taktike koje ruski komandanti koriste na bojnom polju.

- Taktike zasnovane na masovnim talasima pešadije zahtevaju da Rusija kontinuirano dopunjava borbene jedinice novim regrutima - dodaje britanska vojna obaveštajna služba.

Ruski komandanti su se vratili zastarelim taktikama iz nekoliko razloga. Prvo, ruska vojska nema infrastrukturu i sofisticiranost da podrži velike kombinovane operacije i manevarski rat. Kao rezultat, ruski komandanti jednostavno guraju svoje trupe ka ukrajinskim odbranama.

Drugo, kvalitet ruskih trupa nije dobar. Kremlj možda dobro upravlja snagama - hraneći mašinu za rat novim trupama skoro tri godine - ali kvalitet onih koji se bore na prvoj liniji je, blago rečeno, upitan. Nedostatak sofisticiranosti ruskog rukovodstva, u kombinaciji sa lošim kvalitetom ruskih trupa na frontu, ograničava opcije.

Ukrajinski gubici

Tačan broj gubitaka Kijeva je teško odrediti. Za razliku od svog ukrajinskog kolege, rusko Ministarstvo odbrane nema nikakvu kredibilnost, pa se bilo koji podaci iz Kremlja mogu zanemariti. S druge strane, Kijev je razumljivo oprezan u objavljivanju bilo kakvih podataka. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski povremeno objavljuje neke brojke, ali su ti podaci retki.

Magazin "Nešenel interest", procenjuje da ukupni gubici u sukobu verovatno iznose oko 1 milion, pri čemu ruski gubici čine većinu. Članak Volstrit žurnala podržava tu procenu. Prema tom tekstu, poverljive ukrajinske procene iz ranijeg dela godine postavljaju broj ukrajinskih gubitaka na oko 480.000 (80.000 poginulih, 400.000 ranjenih).

Jedna stvar je sigurna: ukrajinske snage pretrpele su više ranjenih nego poginulih u akciji. Osoba kojoj je neki ud amputiran neće moći da se vrati na front - iako bi mogla da služi kao operator drona ili instruktor - ali vojnik ranjen metkom mogao bi se vratiti u borbu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Proka pronalazač

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati