Svet

[ Izvor: Mediji ]

12. 09. 2024. 18:42 14

Polivaju Ruse metalom vrelijim od lave (VIDEO)

Ukrajinska vojska počela je redovno da koristi FPV bespilotne letelice sa termitnim oružjem koje je bacano iznad šumovitih područja u kojima se kriju ruski vojnici i njihova oprema, a stručnjaci za taktiku kažu da može biti legitimno ratno oružje, ali samo pod strogim okolnostima.

Na mrežama se, 2. septgembra, pojavio video koji prikazuje nešto što je izgledalo kao jeftin ukrajinski dron kako prska zapaljivu, goruću smešu duž guste linije drveća gde su ukrajinske snage sumnjale da se kriju ruske trupe.

Vrelije od lave

Kasnije je ukrajinski medij Militarna javio da je ukrajinska brdska pešadija bila opremljena termitnim punjenjima. "Termit" je mešavina aluminijuma i oksida gvožđa, odnosno rđe, mešavina koja može da gori na temperaturama većim od 2.200 stepeni Celzijusa - koja može biti dvostruko vrelija od rastopljene lave - koja je postavljena na dronove i bačena na ruske položaje. Upotreba takvog oružja ima dvostruku svrhu - to je jeftin način da se razotkriju neprijateljske lokacije i unese strah u ruske snage.

- Primarna upotreba ovih FPV dronova koji koriste termitnu municiju je da svojim delovanjem kao (zapaljena smesa) uklanjaju lišće sa drveća i lišće koje ruske snage koriste za skrivanje u drvoredima, a sekundarno je verovatno psihološko oružje zbog prirode efekta koji bi izazvali u kontaktu sa kožom - kaže Džastin Bronk iz Londona.

Pored toga, visoke temperature ove mešavine mogu oštetiti ili uništiti skladišta opreme i municije u jednom rafalu, primetio je Federiko Borsari, stalni saradnik Centra za analizu evropske politike (CEPA) sa sedištem u SAD.

- Mogu se koristiti za specifične svrhe za koje eksplozivni efekti nisu idealni i mogu biti korisni za spaljivanje napuštenih vozila, na primer - rekao je on.

"Ovo je glavobolja"

Dvojica stručnjaka su rekli da su FPV prikladan tip dronova za izbacivanje "termita" pri maloj brzini zbog niske cene i sposobnosti da se precizno kontrolišu. Kako se zapaljivo oružje sve češće pojavljuje u ovom ratu, analitičari su izrazili zabrinutost zbog povrede civila. Prošle godine je Rusija navodno koristila bombe sa termitnim punjenjem u istočnoj Ukrajini na stambena naselja, navodi se u video snimku na društvenim mrežama, koji je takođe postavio Jutjub kanal britanskog dnevnika Telegraf.

Opasnosti od upotrebe ovog oružja uključuje mogućnost izazivanja požara van kontrole, koji prete da spale civilnu infrastrukturu i nevojne ciljeve. Korišćenje termitnog oružja nije samo po sebi zabranjeno, ali nije ni lako, kažu stručnjaci.

- Bilo bi legitimno i legalno koristiti ih za uklanjanje zaklona, osim ako ne pogode civile ili postoji značajan rizik da bi naknadni požar ugrozio civile - kaže Metju Sevil, vojni ekspert iz RUSI.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 14

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Frizbi na žaru

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati