Svet

[ Izvor: Mediji ]

07. 09. 2024. 10:41 2

U Gazi cene paprene: Pogledajte koliko koštaju krompir i krastavac!

Cene hrane u Gazi, posebno na severu, toliko su skočile da većina Palestinaca može samo gladnim očima da gleda u ponude na tezgama uličnih pijaca. Većina porodica od oktobra ne jede voće i povrće, a devet od desetoro dece pati od neuhranjenosti.

 Humanitarna katastrofa, koju je pretrpelo dva miliona ljudi, na sledećim fotogtafijama ne ogleda se u granatiranim zgradama i ruševinama, već u traumatizovanom stanovništvu koje od početka sukoba jedva preživljava.

A cene na pijacama su kao iz nekog apokaliptičnog filma, koji prikazuje surovu budućnost koja se u Gazi dešava upravo sada pred očima čitavog sveta.

Krompir

Tri krompira su krajem avgusta na pijaci u severnoj Gazi, koštala 150 šekela, odnosno 36 evra. Pre rata Izraela i Hamasa koji je počeo oktobra 2023. cena krompira bila je oko dva šekela, odnosno samo 40 centi, napominje španski El Pais.

Paprike i krastavci

Tri paprike i dve glavice belog luka koštaju u Gazi oko 50 šekela, tj. 12 i po evra. U severnom delu Stripa cene su posebno visoke jer tamo stiže vrlo malo humanitarne pomoći. Kilogram krastavaca dostigao cenu čak 90 evra.

Konzerve

Sardine, tuna, kurkuruz šećerac u konzervama u severnoj Gazi trenutno koštaju oko 120 šekela, 30-ak evra. Uglavnom dolaze iz Egipta i Jordana.

Mleko i šećer

Teglica mleka u prahu za decu i žitarice za bebe košta oko 100 šekela, oko 25 evra. Prema nedavnim brojkama Unicefa, 90 posto dece u Gazi je neuhranjeno i pati od "ozbiljnih pjetnji svojem opstanku, rastu i razvoju". Kilogram šećera košta 300 šekela, oko 73 evra.

Pirinač, sočivo, bulgur...

Malo pakovanje slanutka, pirinča, leća i bulgura košta oko 120 šekela - 29 evra. Ova hrana, koja se naširoko koristi u palestinskim kuhinjama, ulazi u Pojas Gaze isključivo u kamionima s humanitarnom pomoći i ljudi je masovno preprodaju. Povrće, žitarice i konzerviranu hranu zato je nešto lakše pronaći nego sveže proizvode. U Gazi ima porodica koje punih 11 meseci nisu pojele paradajz, jabuku ili jaje. Neuhranjenost je dostigla neslućene visine.

Jaja i ulje

Dva jaja u severnoj Gazi koštaju 24 šekela, oko 6 evra. Litar ulja za kuvanje je 125 šekela, oko 29 eura.

Marmelada

Džem, žele od datulja i boca melase od grožđa trenutno u Gazi koštaju oko 70 evra. To je luksuzna roba koju je jako teško pronaći.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati