Svet

[ Izvor: Mediji ]

02. 09. 2024. 21:10 0

Brutalan obračun demonstranata i policije (VIDEO)

Izraelski demonstranti izašli su u ponedeljak drugi dan na ulice, a najveći sindikat pokrenuo je generalni štrajk kako bi pritisnuo vladu da postigne dogovor o vraćanju talaca koje još drži Hamas, nakon što je još šest zarobljenika pronađeno mrtvih u Gazi.

Štrajk je poremetio transport i medicinske usluge u nekoliko izraelskih okruga, a mnoge prodavnice i preduzeća su zatvorena nakon što je šef sindikata "Histadrut", koji predstavlja stotine hiljada radnika, nazvao nacionalnu obustavu rada.

Vraćanje šest tela talaca tokom vikenda, za koje su vlasti rekli da su ubijeni između samo 48-72 sata pre nego što su ih pronašle izraelske snage, izazvao je talas tuge i besa u Izraelu, što je navelo najmanje pola miliona ljudi da odu u ulicama u Jerusalimu i Tel Avivu u nedelju.

Demonstranti besni na Netanjahua

Demonstranti traže od premijera Benjamina Netanjahua da postigne sporazum o prekidu vatre sa palestinskom militantnom grupom Hamas kako bi se preostali 101 talac vratio kući.

U ponedeljak su se hiljade ponovo okupile u Tel Avivu, mašući plavo-belim izraelskim zastavama ili noseći fotografije talaca.

U Vašingtonu je američki predsednik Džo Bajden rekao da je blizu predstavljanja konačnog predloga za sporazum o oslobađanju talaca, ali je rekao da ne misli da Netanjahu čini dovoljno da obezbedi takav sporazum.

"Ne možemo da stoji po strani više!"

Profesor Jehuda Ulman, šef odeljenja hirurgije u bolnici Rambam u Haifi, rekao je da je štrajk od ponedeljka bio u suprotnosti sa zrnom lekara posvećenih spasavanju pacijenata.

- Ali mi smo sada u veoma, veoma teškoj situaciji, mi i cela zemlja, zbog talaca. A juče je to bio možda najteži dan. Ne možemo da stojimo po strani i zato smo stupili u štrajk - izjavio je Ulman.

Nakon intervencije ministra finansija Bezalela Smotriha, Izraelski radni sud je odlučio da se generalni štrajk mora prekinuti u 14.30 časova (po lokalnom vremenu), prilikom čega je rečeno da štrajk nema ekonomsku osnovu i da je uglavnom politički. "Histadrut" je prihvatio odluku i prekinuo štrajk.

Kasnije, na sastanku vlade, Netanjahu je rekao da je štrajk bio sramotan tokom rata i rekao da je ojačao ruku šefa Hamasa Jahje Sinvara.

- To je kao da mu kažete da ste ubili šest (talaca) i mi smo uz vas - preneli su izraelski mediji premijera.

Duboke podele države

Neke usluge na aerodromu Ben Gurion, glavnom izraelskom čvorištu vazdušnog saobraćaja, obustavljene su ujutru, iako su dolazni letovi i dalje sletali, dok su autobuske i lake železničke usluge u mnogim oblastima ili otkazane ili samo delimično funkcionišu.

Radnici u glavnoj izraelskoj komercijalnoj luci Haifi i nekim opštinama takođe su stupili u štrajk.

Bolnice su samo delimično radile, a banke nisu radile tokom radne akcije koju je podržalo nekoliko grupa poslodavaca koji su svojim zaposlenima dozvolili da skidaju alate.

Štrajk i ulične demonstracije prate višemesečne proteste porodica koje predstavljaju neke od talaca i naglašavaju duboke podele koje su se otvorile u Izraelu zbog Netanjahuovog pristupa obezbeđivanju sporazuma o prekidu vatre.

Do protesta je došlo nakon što je izraelska vojska locirala tela šest talaca u Pojasu Gaze u subotu uveče. Gil Dikman, rođak Karmele Gat, jedne od šest nađenih žrtava, rekao je da bi protesti mogli da budu tačka prekretnica - ali da je za njegovu rođaku prekasno. Istakao je da je Karmel bila deo sporazuma o prekidu vatre koji je Hamas odobrio ali koji izraelska vlada nije potpisala.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati