Svet

[ Izvor: Mediji ]

01. 09. 2024. 13:38 2

Beloruski tenkovi idu ka granici sa Ukrajinom?

Na ruskim Telegram kanalima su se pojavili novi snimci koji navodno pokazuju prebacivanje beloruske vojne opreme do ukrajinske granice.

Ruski Telegram kanali su podelili slike voza na kom su tenkovi, sa slovom "B" naslikanim u beloj boji na tenkovima. Ista oznaka se pojavljuje i na oklopnim pešadijskim vozilima.

Ukrajina je prošle nedelje, 25. avgusta, optužila svog suseda Belorusiju za "koncentrisanje" trupa na zajedničkoj granici i upozorila Minsk na "neprijateljske akcije".

Ukrajinska državna granična služba (DPSU) je kasnije saopštila da beloruske trupe ne predstavljaju neposrednu pretnju, ali da Ukrajina ipak jača svoju granicu.

- Ovo je na desetine kilometara od naše granice, na različitim tačkama - različitim udaljenostima. Šta se dešava na teritoriji Belorusije aktivno prate obaveštajne jedinice, Ministarstvo odbrane i Državna granična služba kako bi se shvatilo kako se situacija menja, koliko može biti pretnja za Ukrajinu. Tako da sve komponente naših odbrambenih snaga, koje jačaju ovaj pravac, imaju priliku da na vreme reaguju na bilo koje akcije - rekao je Demčenko.

Institut za proučavanje rata (ISW) je u svom izveštaju naveo da je raspoređivanje beloruskih trupa u regionu koji se graniči sa Ukrajinom verovatno trebalo da skrene ukrajinske trupe sa drugih frontova.

ISW je ocenio da je "malo verovatno da će beloruski lider Aleksandar Lukašenko da rizikuje borbu sa Ukrajinom koja bi mogla da oslabi njegov režim ili drastično poveća domaće nezadovoljstvo u Belorusiji".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Pet frendli

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati