Svet

[ Izvor: Agencije ]

19. 08. 2024. 17:00 0

Sudar brodova: Kina opasno zapretila

Brodovi Obalske straže Kine i Filipina sudarili su se u spornim vodama Južnog kineskog mora, pričinivši štetu na oba plovila.

Dve strane se međusobno okrivljuju za sudar blizu koralnog ostrva Sabina u spornom arhipelagu Spratli oko kojeg se spore i Vijetnam i Tajvan, ali u zvaničnim izveštajima se ne pominje da je bilo povređenih, prenosi AP.

Kineska Obalska garda optužila je Filipine da su namerno usmerili jedan od svojih brodova u kinesko plovilo.

U zvaničnom saopštenju objavljenom na veb stranici kineske Obalske straže navodi se da su u ponedeljak ujutru u 03.24 dva broda filipinske obalske garde ušla u vode blizu grebena ignorišući upozorenje kineski posada i namerno se sudarili s jednim od kineskih brodova. "Filipinska strana je potpuno odgovorna za sudar.

- Upozoravamo filipinsku stranu da odmah prekine sa kršenjima dogovora i provokacijama inače će snositi posledice - rekao je portparol kineske Obalske straže Gan Yu.

Džonatan Malaja, pomoćnik generalnog direktora Nacionalnog savetodavnog odbora Filipina za pitanja bezbednosti, optužio je kinesku Obalsku stražu da lažno tvrdi da su brodovi filipinske obalske straže udarili u njihove brodove.

- Video snimci i fotografije, uključujući one koje su napravili novinari sa američke TV mreže koji su bili na jednom od brodova filipinske Obalske straže, pokazali su da su kineski brodovi prouzrokovali sudar - izjavio je Malaja na novinarskom forumu u Manili.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati