Svet

[ Izvor: Mediji ]

06. 08. 2024. 09:15 0

Istorijska presuda protiv Gugla

Američki sud odlučio je u ponedeljak da je Gugl prekršio zakon trošeći milijarde dolara kako bi stvorio ilegalni monopol i postao zadati svetski pretraživač! To je prema navodima američkih medija prva velika pobeda saveznih vlasti protiv tržišne dominacije tehnoloških giganata.

Američko ministarstvo pravde navodi da presuda okružnog suda da Gugl ima nezakonit monopol nad pretraživanjem interneta predstavlja istorijsku pobedu.

- Pobeda protiv Gugla je istorijska pobeda za američki narod - rekao je američki državni tužilac Merik Garland.

Gugl je prekršio zakon monopolističkim ponašanjem nad pretraživanjem interneta i povezanim oglašavanjem, presudio je okružni sudija u ponedeljak, što je prva pobeda saveznih vlasti koje su podnele nekoliko tužbi osporivši tržišnu dominaciju tehnoloških giganata.

Američko ministarstvo pravosuđa tužilo je Gugl zbog kontrole nad oko 90 posto tržišta onlajn pretraživanja. Sudija je u presudi naveo da je Gugl platio milijarde kako bi osigurao da bude zadati pretraživač na pametnim telefonima i pretragama.

- Gugl je monopolista i ponašao se kao monopolista kako bi zadržao svoj monopol - rekao je okružni sudija Amit Mehta u presudi.

Tehnološki div će se sigurno žaliti na odluku i spor će verovatno doći do američkog Vrhovnog suda, međutim, agencija AP ocenjuje da je odluka seizmičkog karaktera i da bi mogla da promeniti internet kakav poznajemo i sputa jednu od najpoznatijih kompanija na svetu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati