Svet

[ Izvor: Mediji ]

19. 07. 2024. 20:13 2

Ukrajinska političarka ranjena u glavu (VIDEO)

Nepoznata osoba pucala je danas na bivšu poslanicu ukrajinskog parlamenta i ultradesničarsku političarku Irinu Farion.

Šezdesetogodišnja žena je hospitalizovana sa povredom glave od vatrenog oružja, prema podacima ukrajinske Nacionalne policije.

Iako policija nije otkrila njeno ime, Zaxid.net je, pozivajući se na neimenovane izvore, napisao da je žrtva Irina Farion.

Pripadnici organa za sprovođenje zakona pokušavaju da identifikuju i uhapse napadača.

Irina Farion, koja je poznata po svojim kontroverznim izjavama o korišćenju ruskog jezika u Ukrajini, pridružila se ultranacionalističkoj stranci Svoboda 2005. godine i bila je poslanica u parlamentu između 2012. i 2014. godine.

U junu 2024. godine ponovo je postala profesorka na odseku za ukrajinski jezik na Politehničkom univerzitetu u Lavovu, nedugo nakon što je bila otpuštena. Farion je izazvala ogorčenje kada je 6. novembra rekla da ne može nazvati ukrajinske vojnike Ukrajincima ako govore ruski.

Skandal oko Farionovih izjava eskalirao je nakon što je navodno primila poruku podrške od Maksima Hlebova, pro-ukrajinskog studenta koji živi u okupiranom Krimu. Ona je objavila email na svojim društvenim mrežama, nakon čega je dobila oštre kritike.

Ukrajinska Služba bezbednosti (SBU) je u novembru 2023. godine saopštila da je Farion pod kriminalnom istragom i zbog svojih izjava o vojnicima koji govore ruski i zbog objavljivanja poruke od Hlebova.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati