Svet

[ Izvor: Mediji ]

10. 06. 2024. 12:06 2

Pojavio se virus koji KRADE pare sa bankomata

Bankomati po Evropi meta su novog zlonamernog softvera. Nova vrsta zlonamernog softvera koji cilja bankomate u Evropi, nazvan EU ATM Malware, postaje sve popularniji sa efektivnošću bez presedana od 99%.

Na osnovu analize teksta snimka ekrana, Olga Osipova, viši stručnjak za bezbednost aplikacija u kompaniji Kaspersky, donela je nekoliko važnih zaključaka:

- Nova instanca ovog zlonamernog softvera je veoma efikasna protiv brojnih bankomata velikih proizvođača.

- Tvrdnja da se do 30.000 dolara može podići sa jednog bankomata čini zlonamerni softver za bankomate EU veoma privlačnim za kriminalce.

- Različiti načini plaćanja za kupovinu ovog malicioznog softvera (mogućnost pretplate i isprobavanja, demo verzije) ukazuju da su programeri koji su ga napravili organizovani i dobro pripremljeni, računajući na njegovo širenje. Prisustvo različitih režima rada omogućava mu da se prilagodi specifičnim ciljevima i uslovima napada.

Napadi na bankomate su veoma popularni i profitabilni, prvenstveno jer obezbeđuju gotovinu odmah. Dark web često sadrži reklame za zlonamerni softver ili specijalne uređaje dizajnirane za izvlačenje novca sa raznih bankomata. Ove najave često prethode talasima napada na banke u različitim zemljama. Tokom godina, popularne softverske metode za izvlačenje novca sa bankomata uključivale su Tyupkin, Cutlet Maker, Skimer, i druge. Na primer, 2015-2016, Black Box method je stekla posebnu popularnost.

Specijalno pravljen za EU

Što se tiče trenutne najave o EU ATM zlonamernom softveru, s obzirom na njegovu sposobnost funkcionisanja na različitim platformama, može se pretpostaviti da je ovaj softver zasnovan na XFS-u, standardu koji pruža zajednički API za upravljanje različitim internim ATM modulima, bez obzira na proizvođača.

Tokom godina analize bezbednosti bankomata, razvijen je niz alata za testiranje ranjivosti bankomata na izvlačenje gotovine. Prvi od njih je napisan pre više od 10 godina kada je većina bankomata radila na Windows XP-u. Ovaj alat, uz manje modifikacije, i dalje radi na najnovijim verzijama operativnih sistema, nezavisno od platforme (NCR, Diebold, GRG, Hyosung, itd).

Prodavac tvrdi da je efektivnost 99% na evropskim bankomatima i do 60% na bankomatima u drugim zemljama, što indirektno sugeriše da je zlonamerni softver posebno podešen za evropske uređaje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


In memoriam

Zoran Živković [01.07.2024.]




Video dana

Prizor od kog se diže kosa na glavi

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati