Svet

[ Izvor: Mediji ]

18. 05. 2024. 10:33 0

Hrvatska dobila novu vladu, Andrej Plenković treći put premijer

Poslanici hrvatskog Sabora izglasali su poverenje novoj Vladi premijera Andreja Plenkovića.

Za poverenje Vladi glasalo je 79 poslanika, protiv je bio 61 poslanik, dok je jedan bio uzdržan. Predsednik i članovi Vlade su zatim položili zakletvu pred poslanicima, čime je Andrej Plenković time započeo treći uzastopni premijerski mandat.

Saboru je predstavljen i četvorogodišnji Program nove Vlade koja najavljuje prosečnu neto platu od 1.600 evra, minimalnu bruto platu od 1.250 evra, kao i otvaranje 125.000 novih radnih mesta.

Penzije bi do kraja mandata nove vlade trebalo da se povećaju za najmanje 30 odsto, čime bi prosečna penzija iznosila najmanje 750 evra. Nova vlada će umesto dosadašnjih 16 imati 18 ministarstava i sedam potpredsednika. Novu Vladu Hrvatske formirali su Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Domovinski pokret (DP), uz podršku dela poslanika iz manjinskih stranka, ali bez Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), što je bio izričiti zahtev DP-a.

Premijer Plenković je nakon izglasavanja vlade rekao da očekuje "tvrdu kohabitaciju" sa predsednikom države Zoranom Milanovićem jer "način na koji je on kršio Ustav ne može da ostane bez posledica".

Plenković je ocenio da su, zbog Milanovićevog uključivanja u kampanju, parlamentarni izbori bili na ivici regularnosti. Na pitanje da li mu je žao što SDSS više nije deo vladajuće većine, s obzirom na to da ih je hvalio kao korektne i lojalne partnere u prošla dva mandata, kazao je da su "okolnosti bile takve".

Podsetio je i da je Milorad Pupovac bio uzdržan prilikom glasanja o vladi i to ocenio kao korektno. Plenković je najavio da će prva sednica nove Vlade biti održana u poned‌eljak.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati