Svet

[ Izvor: Mediji ]

31. 03. 2024. 18:25 0

Tri osobe ubijene na izborima u Turskoj

Biračka mesta na lokalnim izborima u Turskoj na kojima je više od 61 miliona birača biralo kandidate iz 34 političke stranke, zatvorena su u 17 časova. Glasanje je obeležilo nasilje, u kojem su poginule tri osobe, a više ih je povređeno. Prvi rezultati glasanja očekuju se u ranim večernjim satima, preneo je Rojters.

U sukobu oružjem, motkama i kamenjem na jugoistoku zemlje poginula je jedna, a povređeno 11 osoba.

U drugom incidentu ubijena je jedna osoba, a četiri su ranjene u tuči, javila je Anadolija.

Sukobi su izbili i u Sanliurfi, gde je povređeno 16 ljudi, dok je jedna osoba izbodena u Afjonkarahisaru na zapadu zemlje.

Građani Turske su ove nedelje birali gradonačelnike, načelnike okruga i druge lokalne zvaničnike koji će obavljati funkcije u narednih pet godina, uključujući rukovodstva u Istanbulu, Ankari i Izmiru, prenela je turska državna televizija TRT.

Glavne konkurentske stranke su vladajuća Partija pravde i razvoja (AK), glavna opoziciona Republikanska narodna partija (CHP), Partija nacionalističkog pokreta (MHP), Dobra stranka i Narodna demokratska partija (DEM stranka).

Agencija Rojters navodi da predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pokušava da povrati kontrolu nad Istanbulom od svog glavnog rivala Ekrema Imamoglua i dodatno učvrsti svoju političku poziciju.

Gradonačelnik Istanbula Imamoglu je Erdoganu i njegovoj AK partiji 2019. godine zadao najveći izborni udarac u 20-godišnjoj vladavini Turskom, a ovi izbori bi mogli da ojačaju Erdoganovu kontrolu u zemlji ili da signaliziraju na dolazeće promene jer bi pobeda Imamoglua u Istanbulu ojačala i očekivanja da će on postati budući nacionalni lider, navodi agencija.

Ankete urađene pred održavanje izbora najavile su tesnu izbornu trku u Istanbulu, gradu sa 16 miliona stanovnika koji pokreće tursku ekonomiju, u kojem se Imamoglu sučeljava sa kandidatom Erdoganove stranke AK, bivšim ministrom Muratom Kurumom.

Iako je za Erdogana najvažnija pobeda u Istanbulu, predsednik Turske nastoji da odnese izbornu pobedu i na lokalnim izborima u Ankari, navodi Rojters. U oba grada na izborima 2019. godine pobedila je opozicija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati