Svet

Direktno.rs

31. 03. 2024. 16:12 10

Putin regrutuje još 150.000 vojnika

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je uredbu o rutinskoj prolećnoj regrutaciji, pozivajući 150.000 građana na služenje vojnog roka, pokazuje dokument objavljen na internet stranici Kremlja.

Svi muškarci starosti od 18 do 30 godina u Rusiji obavezni su da odsluže jednogodišnji vojni rok ili ekvivalentnu obuku tokom visokog obrazovanja. U julu je donji dom ruskog parlamenta izglasao podizanje maksimalne starosti za mobilizaciju sa 27 godina na 30. Novi zakon stupio je na snagu 1. januara 2024.

Obavezno služenje vojnog roka već je dugo osetljivo pitanje u Rusiji, gde se mnogi muškarci trude da izbegnu uručenje poziva za regrutaciju, što se dešava dva puta godišnje.

Vojni obveznici ne mogu zakonski da budu raspoređeni da se bore izvan Rusije i bili su izuzeti iz ograničene mobilizacije 2022. Tada je za borbe u Ukrajini mobilizovano 300.000 muškaraca sa prethodnom vojnom obukom, iako se dešavalo da su na ratište slati i neki vojnici na odsluženju vojnog roka.

Putin je u septembru prošle godine postpisao naređenje o pozivanju 130.000 ljudi za jesenju regrutaciju, a prošlog proleća Rusija je planirala da regrutuje 147.000 ljudi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati