Svet

[ Izvor: Mediji ]

31. 03. 2024. 11:23 19

Kralj Čarls u lošem stanju: Plan za sahranu već spreman

Britanski kralj Čarls (75) na tronu je samo 18 meseci, a planovi za njegovu sahranu već su spremni. Operacija Menai Bridge naziv je koji su dali stručnjaci za njegovu sahranu, slično kao što je za kraljicu Elizabetu naziv bio operacija London Bridge. Strani mediji pišu da to nije protokol koji je standardan nego je i nužan.

- Neki članovi osoblja kraljevske porodice veruju da je kraljevo stanje lošije nego što se piše u medijima - rekao je izvor za američke medije, prenosi Yahoo.com.

Operacija Menai Bridge započeće prenošenjem Čarlsovog tela iz Bakingemske palate u Vestminster Hol. Tamo će ležati, dok će njegova sahrana biti upriličena devet dana kasnije. Najverovatnije će biti pokopan u kraljevskoj grobnici u dvorcu Vindsor.

- Imaće svu pompu koja priliči britanskom monarhu - dodaje izvor.

Inače, Čarls koji boluje od raka, nije zadovoljan svojim oporavkom i frustriran je sporim tokom celokupnog procesa. Ovu informaciju je medijima potvrdio njegov nećak Piter Filips, inače sin Čarlsove sestre, princeze Ane.

- On je dobro raspoložen, ali mislim da je u suštini jako frustriran. Frustriran je jer ne može da nastavi da radi sve što želi, ali je vrlo pragmatičan i razume da postoji period u kom stvarno treba da se fokusira na sebe - otkrio je Filips za Sky News Australia.

Član kraljevske porodice trenutno se nalazi u poseti Australiji kao pokrovitelj humanitarne organizacije "ISPS Handa", koja podržava sportiste i žene s invaliditetom, te je dao intervju za Sky News Australia's Royal Report, u kom je govorio o Čarlsovom oporavku od raka.

Iako se kralj uglavnom povukao iz javnog života, nastavlja od vlade da prima crvene kutije i održava sastanke s premijerom Rišijem Sunakom kako bi obezbedio da Ujedinjeno Kraljevstvo može normalno da funkcioniše. Piter je otkrio kako Čarls često tera osoblje da mu dopusti obavljanje kraljevskih dužnosti, protivno savetima njegovih lekara.

- Sve vreme testira svoje osoblje, lekare i medicinske sestre govoreći im: "Zapravo, daj, znaš, mogu li da uradim ovo?", "Mogu li da uradim ono?" Dakle, poenta je svega toga da on očito jako želi da se vrati u neki oblik normalnosti. I verovatno je frustriran što oporavak traje malo duže nego što bi želeo - zaključuje kraljev nećak.

Bakingemska palata dijagnozu je potvrdila 5. februara, a ove nemile vesti izazvale su globalnu zabrinutost za novog monarha koji je na pesto stupio tek pre 18 meseci. U odsutnosti kralja dobar deo obaveza na sebe su preuzeli kraljica Kamila, princ Vilijam, kraljevska princeza Ana, princ Edvard i njegova supruga Sofi. Iz tog razloga Kamila je bila sama na putovanju u Severnoj Irskoj. U prodavnici delikatesa The Arcadia u Belfastu ispričala je kako je kralj Čarls.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 19

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati